SDP BiH Kantona Sarajevo

Povlačenje Zakona o visokom obrazovanju KS poraz je SDA-ove politike: Kreću li u potragu za 'papcima'?!

Front01.06.17, 11:44h

Povlačenje Zakona o visokom obrazovanju KS poraz je SDA-ove politike: Kreću li u potragu za 'papcima'?!
Krajnje je vrijeme da vlada Elmedina Konakovića odustane od koncepta političke kontrole nad Univerzitetom, saopćeno je iz SDP-a

 

Odluka Vlade Kantona Sarajevo da iz skupštinske procedure povuče katastrofalni prijedlog Zakona o visokom obrazovanju velika je pobjeda svih snaga koje ne žele da se BiH i njen glavni grad pretvore u privatnu državu nekoliko porodica okupljenih oko SDA, saopćeno je iz Kantonalne organizacije SDP BiH Kantona Sarajevo.

 

Ovo je jasan znak da su, kada nastupe ujedinjeno i odlučno, snage koje žele moderno, uspješno i pravedno društvo mnogo jače od njih i njihove nazadne politike.

 

Mi u SDP-u ćemo nastaviti borbu protiv takve politike i pozivamo akademsku zajednicu da se ne plaši bilo kakve političke sile, te da ostane dosljedna odbrani temeljnih vrijednosti autonomije i profesionalnosti visokog obrazovanja.

 

Krajnje je vrijeme da vlada Elmedina Konakovića odustane od koncepta političke kontrole nad Univerzitetom i favoriziranja privatnih visokoobrazovnih institucija na uštrb najvećeg i najboljeg Univerziteta u BiH. 

 

Jak i politički neovisan Univerzitet u Sarajevu od suštinske ja važnosti za daljnji napredak BiH i jačanje njene državnosti. 

 

Ukoliko SDA povlačenjem zakona iz procedure želi kupiti vrijeme kako bi pronašla neke nove "papke" koji će glasati za njihov sramni zakon, neka znaju da će SDP odmah podnijeti krivične prijave protiv svih za koje bude postojala i najmanja sumnja da su učestvovali u takvom vidu korupcije, saopćeno je iz Kantonalne organizacije SDP BiH Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook