Slijede li otkazi?

Vlada KS: Radikalnim mjerama pokušati spasiti gašenje GRAS-a

Hronika31.05.17, 19:46h

Vlada KS: Radikalnim mjerama pokušati spasiti gašenje GRAS-a
Prihvaćeni su zaključci u kojima se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana od dana njegovog donošenja, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, imenuje privremenog upravitelja u preduzeću Gras

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo prihvatili su informaciju Ministarstva saobraćaja KS o sticanju uslova za uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u KJKP "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo isključivanjem rada upravljačkih tijela i postavljenjem privremenog upravitelja.



Prihvaćeni su zaključci u kojima se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da u roku od sedam dana od dana njegovog donošenja, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, imenuje privremenog upravitelja u preduzeću Gras. Njegova obaveza je da u roku od 30 dana u saradnji s resornim ministarstvom dostavi Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP "Gradski saobraćaj" na razmatranje i usvajanje.



Premijer KS Elmedin Konaković je u izjavi za medije kazao da je situacija u ovom preduzeću jako teška, te da će radikalnim mjerama pokušati spasiti gašenje GRAS-a u ovoj godini, ali ukoliko ne uspiju već 2018. godine GRAS ide u stečaj. 



- Javni saobraćaj će se kontinuirano odvijati, tu problema neće biti, ali je veći problem radno-pravni status ljudi jer je veliki novac potreban za povezivanje njihovog radnog staža, za prelazak u novu firmu - kazao je premijer Konaković.



Skupština je donijela i Odluku o davanju saglasnosti za osnivanje privatne srednje škole naziva “Maarif koledž” Sarajevo u ulici Banjalučka bb, a zahtjev je podnijela Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo. Zajedno sa vrtićem “Kid IUS”, Prvom privatnom osnovnom školom “Isa-beg Ishaković” i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS) će zaokružiti cjelinu koja će se baviti odgojem i obrazovanjem djece, učenika i studenata od predškolskog do visokoškolskog nivoa sa ciljem dostizanja svjetskih i evropskih standarda u oblasti obrazovanja.



Riječ je o srednjoj školi gimnazijskog tipa, sa četiri razreda, u kojoj će se objediniti klasična gimnazija i stručno obrazovanje iz oblasti informacionih i komunikacijskih tehnologija i dizajna s akcentom na praktičnu primjenu znanja, odnosno sa akcentom na razvoj stručnih kompetencija a koje omogućava primjena Cambridge programa, saopćeno je iz Press službe KS.



 Skupština je donijela odluku o davanju saglasnosti za prenošenje prava i obaveza iz Ugovora o koncesiji broj: 02-05- 23581/15 od 27.08.2015. godine, za eksploataciju mineralne sirovine krečnjaka i krečnjačkih dolomita u ležištu “Puhovik”, Općina Ilidža, sa privrednog društva “Nexe” d.o.o. Sarajevo na privredno društvo “Amina Trade” d.o.o. Sarajevo.



S dnevnog reda sjednice povučeni su prijedlozi zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, kao i o visokom obrazovanju, te prijedlozi odluke o izmjenama odluke o osnivanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopuna Statuta ZZO KS, kao i Odluke o davanju saglasnosti ministru za obrazovanje, nauku i mlade za zaključivanje Sporazuma o izgradnji poslovnog objekta i načini i uslovi korištenja istog sa Općinom Centar.



Zastupnici nisu razmatrali izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu deset javnih institucija kulture, jer je resorni ministar bio opravdano odsutan sa ove sjednice.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook