Zbog ugrožavanje sigurnosti ljudi

Podnesena krivična prijava protiv direktora ZOI ‘84 Midhata Hubijara

Hronika30.05.17, 08:44h

Podnesena krivična prijava protiv direktora ZOI ‘84 Midhata Hubijara
Iz Prve stranke, koja je podnijela krivičnu prijavu protiv direktora ZOI ‘84, pozivaju nadležne na zaštitu radnika koji su imali hrabrosti progovoriti

 

Ugrožavanje sigurnosti ljudi, izazivanje opće opasnosti, zloupotreba položaja i nesavjestan rad, krivična su djela za koja u prijavi Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo Prva stranka tereti Midhata Hubijara, direktora KJP ZOI ‘84. Osnov za prijavu je sumnja da je Hubijar svjesno ugrozio hiljade ljudskih života, dozvoljavajući organizaciju manifestacija u dvorani Zetra iako je znao da njen protupožarni sistem ne radi.

 

Teža povreda

 

- Sličnih primjera vjerovatno ima širom BiH i nadamo se da će naš gest biti povod da se konačno s tim prestane. Šire gledano, ovo je i poruka da političke partije konačno moraju pokazati malo poštovanja prema građanima i prestati ih ugrožavati postavljanjem poslušnih i podobnih, a ne sposobnih i savjesnih kadrova na bitne funkcije, kaže za Oslobođenje Amer Bekan, predsjednik Prve stranke.

 

Iz ove stranke su pozvali nadležne i da zaštite uposlenike ZOI ‘84 nad kojima se zbog hrabrosti da javno ukažu na ovaj problem, počeo provoditi mobing. Tako se u prijavi navodi kako je sa funkcije rukovodioca smijenjen Nedžad Avdić, koji je još 2014. pisanim putem upravu upozoravao na nedostatke i opasnost koja iz toga proizlazi.


“Sada se vrši i pritisak na drugog svjedoka, kojeg smo naveli u krivičnoj prijavi”, tvrdi Bekan.

 

Svjedok je sindikalni povjerenik Rašid Selimović, koji je ovih dana preraspoređen na novo radno mjesto za koje, kako tvrdi, nema potrebnu kvalifikaciju i znanje. Čudno je, kaže, da se uz opravdanje povećanja obima posla prebacuje za rukovaoca vertikalnog transporta na Bjelašnici u vrijeme kad za njim nema velike potrebe.

 


“Morao sam pisati i izjavu zbog svojih istupa u javnosti, što u rukovodstvu vide težom povredom radne discipline, zbog čega se može dobiti i otkaz. Pozivaju se na zabranu iznošenja informacija o poslovanju bez saglasnosti rukovodstva, ali ja sam sindikalni povjerenik, imam određena prava i zaštitu, zbog čega sam angažovao advokata”, istakao je Selimović.

 

Direktor ZOI ‘84 nije bio previše raspoložen za razgovor, smatrajući da bi bilo korisnije pričati o projektima koji će unaprijediti poslovanje.

 

- Ne znam o kakvoj krivičnoj prijavi govorite. To me uopšte ne interesuje, ne znam ni ko je ta Prva stranka!? Mislio sam da me zovete zbog pametnijih stvari, rekao je Hubijar.

 

Navodno nije se mogao sjetiti ni ko je Selimović, ali upitnim smatra vjerodostojnost sindikalnog povjerenika, kao i funkcionisanje sindikalne podružnice. Nije želio komentarisati zašto je godinama dozvoljavao organizaciju manifestacija u Zetri, ignorišući realnu opasnost po publiku i uposlenike.

 

- O tome sam rekao šta imam, sada samo mogu reći da ćemo postupati po rješenju inspekcije za zaštitu od požara Kantonalnog MUP-a i da u Zetri neće biti javnih skupova dok se problem ne riješi, istakao je Hubijar.

 

Milionska ulaganja

 

U krivičnoj prijavi koju je podnijela Prva stranka se tvrdi i kako je skupova ipak bilo i nakon zabrane inspekcije. O zabranu se Hubijar navodno oglušio dozvoljavajući da se u prostorijama Zetre održi dio aktivnosti u povodu obilježavanja Dana općine Centar.

 

“Bojim se da se iza svega skriva licemjerstvo nadležnih u ovom slučaju. Prema našim informacijama, jedini cilj je bio otkazivanje koncerta Ace Lukasa koji nije po ukusu određenog političkog miljea, ali su sve zakomplikovali i rezultat je zabrana svih javnih skupova u Zetri, a što je davno trebalo učiniti”, smatra Amer Bekan, predsjednik Prve stranke.

 

U proteklim godinama ZOI-ju je inspekcija više puta nalagala da otkloni uočene nedostatke, ali to navodno nije urađeno zbog nedostatka finansijskih sredstava. Procjene su da se za to mora izdvojiti oko 200.000 KM, što je bio i povod za javnu polemiku između premijera KS-a i direktora ZOI ‘84, odakle bi se sredstva trebala obezbijediti. Premijer je javno osporio nove zahvate u budžet, tvrdeći kako je od dolaska ovog saziva Vlade u ZOI uloženo oko 30 miliona maraka. Iako je tada istakao i činjenicu da do sada nije imao većih zamjerki na rad aktuelnog direktora, iz Prve stranke smatraju kako bi trebalo pokrenuti postupak smjene Hubijara.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook