Agencija za nadzor nad tržištem upozorila

Ove igračke su povučene iz bh. prodavnica jer su izuzetno opasne po zdravlje: Ima li ih i vaše dijete?!

Hronika25.05.17, 14:04h

Ove igračke su povučene iz bh. prodavnica jer su izuzetno opasne po zdravlje: Ima li ih i vaše dijete?!
Dječije igračke, koje su povučene s bh. tržišta, predstavljaju hemijski rizik jer u svom sastavu sadrže tvari koje nisu u skladu s odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate

 

Prijenosne električne svjetiljke koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara te dječije lutke, čije je porijeklo uglavnom iz Kine, samo su neki od nesigurnih proizvoda koji su nedavno povučeni s bh. tržišta.

 

Propisi prilikom uvoza u BiH nerijetko se krše, a najviše štete trpe potrošači, odnosno građani koji zbog nepoznavanja kvalitete proizvoda često opasnosti izlažu i svoje zdravlje.

 

Dječije igračke, koje su povučene s bh. tržišta, predstavljaju hemijski rizik jer u svom sastavu sadrže tvari koje nisu u skladu s odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

 

Igračke, koje su povučene s tržišta, su “Pony 2/1” i konjić pony “Cutest pets”, dok je samo nekoliko dana ranije povučena lutka “Sunshine Angel”, “My Magic Horse”, pony set te lutka “Betty”.

 

Osim igračaka, povučene su i prijenosne svjetiljke koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara. U izvještaju se navodi kako ti proizvodi nisu usklađeni s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i s potrebnim normama. Neke od svjetiljki su proizvod F. Shunde O. I. Electrica AP. CO. LTD-a, dok ostatku svjetiljki, koje su povučene s bh. tržišta, proizvođač nije poznat. Mjerodavne inspekcije naložile su mjere povlačenja i uništavanja navedenih proizvoda s tržišta.

 

A potrošačima koji su kupili neke od tih proizvoda preporučuje se da ih odmah prestanu koristiti, navedeno je u izvještaju Agencije za nadzor nad tržištem.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook