Narodna skupština RS

Prekinuta rasprava o prodaji 'Ljubije', nastavak sutra

Front16.05.17, 20:49h

Prekinuta rasprava o prodaji 'Ljubije', nastavak sutra
Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor

 

Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o odluci Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ prekinuta je večaras, a nastavak zakazan za sutra.

 

Tokom višesatne polemike suprostavljene strane u vezi s ovom tačkom nisu pomirile stavove.

 

SNSD je zagovarao prodaju „Ljubije“ firmi “Israeli investment group“ kao dobru ponudu, dok su u DNS-u, iako su u koaliciji s SNSD-om, protiv, kao i opozicija u Narodnoj skupštini RS-a, dok iz Koalicije „Domovina“, čiji glasovi bi mogli biti presudni, zasad nisu učestvovali u raspravi.

 

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je ponovo ukazao da je ugovor o zajedničkom preduzeću „Ljubije“ i „Mittala“ iz 2004. godine bio štetan i da je sklopljen u vrijeme sadašnje opozicije, a radnike „Mittala“ je podsjetio na stav “Israeli investment group“ da će biti zaštićeni, ukoliko paralement potvrdi prodaju osnovnih akcija „Ljubije“.

 

Duško Ivić iz DNS-a je rekao da cijela prijedorska regija zavisi od rudnika „Ljuboja“, te da je „ArcelorMittal“, kako je naveo, daleko od idealne kompanije, ali ispunjavaju sve obaveze prema radnicima i RS-u, a rekli su da ne žele da sarađuju s “Israeli investment group“, jer smatraju da nemaju iskustva u rudarstvu i da bi mogli zatražiti međunarodnu arbitražu.

 

Za SDS je loš projekat Vlade RS-a, koja je priznala da proteklih godina nije s „Mittalom“ uspjela da se dogovori o funkcioniranju zajedničkog preduzeća „Ljubije“ i „Mittala“.

 

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

 

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

 

“Israeli investment group“ponudila je za akcije "Ljubije“ 92 miliona KM, a "ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook