nakon tragične avionske nesreće

Zbog njih danas cijela BiH plače: Dan žalosti zbog pogibije pet osoba

Hronika16.05.17, 10:14h

Zbog njih danas cijela BiH plače: Dan žalosti zbog pogibije pet osoba
Hercegovačko-neretvanski kanton i grad Mostar današnji dan službeno su proglasili Danom žalosti

 

Danas sahrane i dženaze stradalih u subotnjoj avionskoj nesreći u Mostaru; grad na Neretvi jučer je bio okovan tugom, a građani najviše žale za mladim životima.


Hercegovačko-neretvanski kanton i grad Mostar današnji dan službeno su proglasili Danom žalosti. Na mostarskim grobljima i haremima danas će se obaviti sahrane i dženaze petoro građana koji su tragično izgubili živote u padu aviona u subotu u popodnevnim satima u mostarskom naselju Jasenica- piše Oslobodjenje.

 

Komemoracija

 

Prije sahrane, s početkom od 12.30 sati, u dvorani Doma hercega Stjepana Kosače upriličit će se komemoracija stradalima, a Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama Gradske uprave i Gradskog vijeća, odnosno na javnim ustanovama i preduzećima kojima je osnivač Grad Mostar, istaknuto je u jučerašnjoj Odluci Gradske uprave. Također, na Dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a neće se emitovati ni muzika u ugostiteljskim objektima. Na elektronske medije s područja Mostara apelovano je da programske sadržaje prilagode Danu žalosti.

 

Vlada HNK-a na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici, osim što je donijela odluku da današnji dan proglasi Danom žalosti, najavila je da će na sebe zajedno s Gradskom upravom Mostara preuzeti sve troškove ispraćaja i ukopa stradalih u nesreći u Jasenici. Povodom proglašenja Dana žalosti, oglasio se i EU info-centar, koji je javnost obavijestio da se odgađaju najavljeni događaji povodom Dana Evrope u Mostaru, konkretno - muzičko popodne u Muzičkom centru “Pavarotti” i koncert benda Pips, chips i video clips u OKC-u “Abrašević”.

 

U znak odavanja počasti tragično stradalima, sinoć u 21 sat na Starom mostu su ugašena sva svjetla, a Mostarci su i na ovaj način uputili poruke solidarnosti s porodicama stradalih. U Zračnoj luci Mostar i kontrolnom tornju od ranih jutarnjih sati radili su istražitelji tužilaštva BiH i BHDCA s ciljem utvrđivanja uzroka pada aviona. Iako jučer (do zaključenja ovog broja) nije bilo službenih informacija o uzrocima nesreće, neslužbeno smo saznali da bi vjerovatni uzrok mogao biti srčani udar pilota Ivana Karačića, a ne isključuje se ni kvar na avionu, s obzirom na to da je FA-200-160 aero subaru bio star 46 godina i od 2008. imao tek oko 50 sati leta. Prema iskazu svjedoka, avion se uopće nije okrenuo prema pisti kako bi pokušao sletjeti, već je iznenada pao. Njegovi ostaci jučer su potpuno uklonjeni s mjesta pada i drže se pod ključem u jednom od hangara na aerodromu. Zbog težine slučaja, Ministarstvo saobraćaja i veza neće davati dodatne informacije sve dok se detaljno ne potvrde informacije vezane za slučaj.

 

Građani Mostara na Španskom trgu još u nedjelju počeli su paliti svijeće za tragično preminule u nesreći kako bi im uputili posljednje pozdrave i na taj način pokazali da su uz njihove najmilije u teškim trenucima. Svijeće su paljene i jučer tokom dana, a jedna od građanki koja je odala poštu stradalima kazala je da je subotnja vjerovatno najveća tragedija za grad od završetka rata. Posebno bolno je, kaže, što su nastradala nevina djeca.

 

- Tek su kročili u svijet i bili budućnost našeg Mostara. Teško je bilo šta reći, teško mi je i kad mislim na njihove najmilije, posebno na roditelje djece. Djeca su bila generacija mojih unuka, kazala je kroz suze Mirjana Marić.

 

sruseni-avion-u-mostaru-2

 

OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” u naselju Bijeli Brijeg zbog smrti svojih učenika Luke i Lane Lovrić danas neće izvoditi nastavu, a u prostoru škole od 10.30 upriličit će se komemoracija za njih dvoje. OŠ Zalik, čiji je učenik bio stradali Arman Hadžiomerović, skratit će školske sate na 30 minuta, a obezbijedit će i prijevoz učenika na dženazu na Gradsko groblje u Sutini. I tokom jučerašnjeg dana na adrese Gradske uprave Mostara, Zračne luke i porodica stradalih dolazili su telegrami saučešća i utjehe. Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća gradonačelniku Ljubi Bešliću u kojemu je navela da je s iskrenom žalošću i tugom primljena vijest o strašnoj avionskoj nesreći kod Mostara.

 

- Molim Vas da porodicama nastradalih prenesete izraze našeg saosjećanja zbog bola koji ih je zadesio, navela je Cvijanović, uz izraze najdubljeg saučešća.

 

Oglasio se i premijer većeg bh. entiteta Fadil Novalić, koji je u svoje i u ime Vlade Federacije BiH uputio izraze saučešća porodicama stradalih u subotnjoj nesreći.

 

Saučešće

 

- Kao i sve građane BiH, duboko me je potresla vijest o avionskoj nesreći u Mostaru, koja je sigurno jedna od najtežih u historiji naše zemlje. Ovo je ogroman gubitak za vas, ali i za cijelu zajednicu. Teško je naći riječi utjehe nakon gubitka vaših najmilijih. Tragedija ovih razmjera je još jedna opomena da se ljudski životi moraju čuvati i tako što će se djelovati preventivno i preduprijediti ovakvi tragični događaji, navedeno je u saučešću federalnog premijera.

 

Sekretar Zajedničke službe Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Kenan Vehabović naveo je da je sve građane BiH duboko potresla vijest o gubitku pet mladih života u jednoj od najtragičnijih nesreća u historiji naše zemlje.

 

- Porodicama tragično nastradalih upućujem izraze najdubljeg saučešća, a istražne organe pozivam da istragu o ovoj tragediji provedu na profesionalan način. Istovremeno, organe vlasti nadležne za ovu oblast pozivam da poduzmu sve što mogu u pravcu podizanja nivoa sigurnosti i preventivnog djelovanja kako se ovakve tragedije nikada više ne bi ponovile, poručio je Vehabović.

 

Iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) novinarima su kazali da su za navedeni avion izdali posljednju potvrdu o provjeri plovidbenosti 3. maja 2017. s rokom važenja do 3. maja 2018. Posljednji servis tog aviona rađen je 5. aprila 2017. o čemu postoji dokumentacija, kao i certifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis, naveli su iz BHDCA.

 

Dodaju i da se servis aviona radili u skladu s priručnikom o održavanju za svaki avion posebno, gdje su navedeni tačni vremenski intervali za zamjenu, odnosno remont svake komponente, a u konkretnom slučaju radi se o tipu zrakoplova Fuji FA 200-160 Tipski certifikat TCDS A4PC. 

 

(Oslobodjenje/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook