U okviru akcije 'Damask'

Tužilaštvo BiH: 22 osobe osuđene za odlazak na ratišta Sirije i Iraka

Hronika13.05.17, 11:13h

Tužilaštvo BiH: 22 osobe osuđene za odlazak na ratišta Sirije i Iraka
Ističu da do sada nije bila niti jedna oslobađajuća presuda u svezi s kaznenim djelima za nezakonito sudjelovanje državljana BiH na stranim ratištima

 

Svih osam osuđenih u predmetu Enes Mešić i dr. oglašeni su krivim i osuđeni na zatvorske kazne. Ovom presudom, ukupno 22 optužene osobe iz Bosne i Hercegovine pravomoćno su osuđene za kaznena djela u svezi s odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Ističu da do sada nije bila niti jedna oslobađajuća presuda u svezi s kaznenim djelima za nezakonito sudjelovanje državljana BiH na stranim ratištima.

 

- U okviru akcije kodnog naziva „Damask“, Tužiteljstvo BiH uložilo je intenzivne napore, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona i agencijama iz partnerskih zemalja diljem svijeta, na provođenju detaljnih i sofisticiranih istraga i prikupljanju dokaza o odlascima državljana BiH na ratišta Sirije i Iraka, te pridruživanju paravojnim skupinama i strukturama tzv. „ISIL-a“ - navodi se.

 

Većem broju osuđenih, kako se dodaje, dokazano je da su boravili i sudjelovali na stranim ratištima, što je potkrepljeno i brojnim dokazima, a pravosudne i policijske agencije uspjele su ostvariti i značajnu preventivnu ulogu, jer se među osuđenima u proteklim godinama, nalaze i osobe koji nisu uspjele stići do Sirije i Iraka, već su otkrivene, locirane i uhapšene na području Turske ili na polasku iz BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook