Vrućine, toplotni udari, smog, suša...

Sprema nam se pakao u junu i augustu: Stigla prva dugoročna prognoza za ljeto

Hronika11.05.17, 11:03h

Sprema nam se pakao u junu i augustu: Stigla prva dugoročna prognoza za ljeto
Dugo, vruće ljeto očekuje se širom južne Evrope, a očekuju se i dugi periodi iznadprosječno visokih temperatura na području Italije i balkanskog poluotoka, piše AccuWeather

 

Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za nadolazeće ljeto. Kako prognoziraju, duga razdoblja vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara stvarat će probleme na području južne i istočne Evrope.

 

Pakleno ljeto

 

Dugo, vruće ljeto očekuje se širom južne Evrope, a očekuju se i dugi periodi iznadprosječno visokih temperatura na području Italije i balkanskog poluotoka, piše AccuWeather.

 

AccuWeather je poslao i upozorenje na mogućnost više opasnih i dužih valova vrućine, posebno tokom juna i augusta.

 

ljeto-2017-mapa

 

"Temperature iznad 32 Celzijusa bit će uobičajene tokom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje sedam dana.

 

Tokom tih valova vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda", prognozira Alan Reppert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana.

 

Dodaje kako će najveća opasnost od pojave takvih dužih, opasnih toplotnih udara biti na području Makedonije, Mađarske i Rumunije.

 

Još jedan problem

 

Još jedan problem koji bi se tokom ljeta mogao pojaviti na području Balkana je povećana razina smoga i loša kvaliteta zraka, upozorava pak meteorolog Tyler Roys.

 

Zbog dugih razdoblja bez kiše može se očekivati i suša. "Nakon nekoliko prodora hladnog zraka tokom proljeća, usjevi na području Balkana nastavit će patiti zbog dolaska razdoblja u kojem će količina oborina biti ispod prosjeka", stoji u prognozi AccuWeathera.

 

(Index.hr DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

***************************************

Pogledajte bonus VIDEO - Nije mađioničar da spasi Želju

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook