Predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a poručio

Ljubić: Bez izmjena Izbornoga zakona, izbori nisu ni mogući, ni legitimni

Front08.05.17, 16:18h

Ljubić: Bez izmjena Izbornoga zakona, izbori nisu ni mogući, ni legitimni
Pojedine ocjene da predložene izmjene Izbornog zakona BiH ne stavljaju u jednak položaj sve građane BiH, kao ni sve Hrvate u BiH, Ljubić je odbacio, nazvavši ih manipulacijama

 

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na današnjoj sjednici u Mostaru razmatralo je aktivnosti koje se odnose na prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koje su stranke, članice HNS-a, uputile u parlamentarnu proceduru.

 

- Bez izmjene Izbornoga zakona, ne samo da izbori u BiH neće biti legitimni, nego neće biti ni mogući - izjavio je nakon sjednice predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a Božo Ljubić.

 

Komentirajući HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na način izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH te popunjavanje Doma naroda Federacije BiH, Ljubić je istaknuo kako bez harmonizacije pozicije tri konstitutivna naroda u izbornom procesu "Bosna i Hercegovina nije moguća kao višenacionalna država, odnosno nije moguća kao samoodrživa BiH".

 

Pojedine ocjene da predložene izmjene Izbornog zakona BiH ne stavljaju u jednak položaj sve građane BiH, kao ni sve Hrvate u BiH, Ljubić je odbacio, nazvavši ih manipulacijama.

 

- Predložene izmjene Izbornog zakona BiH pružaju priliku ostvariti temeljna načela na koje podsjeća Ustavni sud, a to je, da se prema općem načelu demokracije, pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa - poručio je Ljubić.

 

On smatra kako će Ustavni sud BiH odbaciti apelaciju Kluba izaslanika bošnjačkog naroda, koji se pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, te da će prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH uskoro ponovno biti pred zastupnicima u Domu naroda.

 

Glavno vijeće HNS-a danas je raspravljalo i o smjernicama za sve članove HNS-a koji su na bilo koji način uključeni u proces izmjene Izbornog zakona BiH.

 

- Cilj smjernica je pomoći članovima HNS-a da u argumentiranoj raspravi uvjere domaću, ali i međunarodnu javnost, da su izmjene Izbornoga zakona BiH nužne kako bi BiH ostvarila političku stabilnost - kazao je Ljubić.

 

Također, Glavno vijeće HNS-a imenovalo je Organizacijski odbor "Lipanjskih zora 2017", s Ilijom Vrljićem na čelu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook