UGROŽENI ŽIVOTI HILJADE POSJETILACA

Skandalozno: Direktor Zetre godinama krio kvar u požarnom sistemu, a sada poručuje: Znam ko mi je poslao inspekciju!

Hronika08.05.17, 13:14h

Skandalozno: Direktor Zetre godinama krio kvar u požarnom sistemu, a sada poručuje: Znam ko mi je poslao inspekciju!
Hubijar je i prije dolaska na čelo ZOI 84 bio u poziciji da se pozabavi situacijom u Zetri, a evidentno je i da je rapidno propadanje olimpijske dvorane, nakon što je obnovljena na inicijativu i uz pmoć Juana Antonia Samarancha i Barcelone, započelo upravo tih godina


Ovih dana na vidjelo izlazi sav užas i javašluk u rukovođenju Olimpijskom dvoranom Zetra, koji se godinama taložio i skrivao od javnosti, te procurio nakon što je inspekcija utvrdila katastrofalno stanje požarnog sistema u dvorani, zbog čega su godinama životi hiljade posjetilaca bili dovođeni u opasnost.


Kao direktni krivac za stanje u koje je dovedena Zetra proziva se direktor ZOI 84, Midhat Hubijar.
 

Iako je on sam više puta u medijima isticao da je ovakvo katastrofalno stanje zatekao kada je 2014. godine došao na ovu funkciju, činjenice ga opovrgavaju. Naime, Midhat Hubijar je godinama prije direktorske palice sjedio u Skupštini KJP ZOI 84 Olimpijskog centra Sarajevo, gdje je, kako se sam hvalio, jedini vršioc dužnosti koji je u ovo tijelo izabran dva puta - 2011. i 2013. godine.


Dakle, Hubijar je i prije dolaska na čelo ZOI 84 bio u poziciji da se pozabavi situacijom u Zetri, a evidentno je i da je rapidno propadanje olimpijske dvorane, nakon što je obnovljena na inicijativu i uz pmoć Juana Antonia Samarancha i Barcelone, započelo upravo tih godina.


Rukovodilac Službe unutrašnje zaštite preduzeća ZOI '84 Nedžad Avdić objelodanio je ovih dana u medijima da je još 4. decembra 2014. godine uputio dopis direktoru preduzeća Midhatu Hubijaru u kojem ga je informisao o kvaru na požarnom sistemu u dvorani Zetra.


To znači da sistem ne radi još od 2014. i da publika u Zetri godinama nije znala u kakvoj se opasnosti nalazi!        


Portal Faktor.ba navodi da Avdić u dopisu koji je poslao direktoru Hubijaru i upravi ZOI '84, između ostalog, piše da su se "učestali kvarovi na sistemu vatrodojavne centrale počeli javljati još polovinom 2012. godine".


- Od predstavnika firme Merkantile koja je radila ugradnju postojećeg sistema vatrodojave smo zatražili da nam daju konačnu ocjenu o mogućnostima opravke i daljnjeg održavanja. Konačna ocjena je da sistem vatrodojave u dvorani više ne zadovoljava minimalne tehničke uslove zbog starosti i neposjedovanja rezervnih dijelova. Navedeni model se već godinama ne proizvodi i isti bi trebalo zamijeniti sa novijom centralom sa javljačima i instalacijama koje su u funkciji – naveo je Avdić u svom dopisu.


U decembru 2014. Avdić je svojim šefovima pisao i kako aparati za početno gašenje požara nisu pregledani više od godinu i po, te da je "sada došlo do totalnog kvara i otkaza rada sistema vatrodojave".


- Na osnovu svega gore navedenog molim Upravu firme da prvo razumije da po pitanju zaštite objekta olimpijske dvorane "J.A. Samaranch" od požara, ništa više nije u funkciji – naglasio je tada Nedžad Avdić, te ponovo zamolio Upravu ZOI '84 da poduzme hitne mjere kao bi se ovaj problem riješio.


Umjesto da odmah obavijeste nadležne kantonalne službe o tome da sistem vatrodojave u Zetri više uopće nije u funkciji, nadležni u ZOI '84, predvođeni direktorom Midhatom Hubijarom, reagovali su tako što su smijenili Nedžada Avdića sa pozicije rukovodioca Službe unutrašnje zaštite. Svaka druga reakcija potpuno je izostala, a u protekle tri godine u Zetri su se neometano održavali svi planirani događaji.


Samo nekoliko dana prije nego što je Avdić poslao dopis Hubijaru, u dvorani Zetra održan je koncert Zdravka Čolića pred više od 17.000 ljudi!!!


Hiljade posjetilaca koji su nedavno, 8. marta, došli na koncert Olivera Dragojevića i Zlatana Stipišića Gibonnija, nisu ni slutili da rizikuju vlastite živote u nakrcanom prostoru, bez ikakve protivpožarne zaštite (prodaja ulaznica koja nerijetko premašuje kapacitet Zetre je zasebna priča, op.a.)!


Da bi situacija bila još gora, putevi za evakuaciju u slučaju požara bili su "zabarikadirani" stolicama, foteljama i stolovima kako posjetioci ne bi mogli ulaziti u hodnike dvorane, otkrili su kantonalni inspektori, piše Faktor.


Isti ti inspektori su još prije pet mjeseci izdali dva rješenja u kojima su naložili preduzeću ZOI ‘84 da otkloni brojne uočene nedostatke u protivpožarnom sistemu. Uprava i direktor Hubijar i na to su se oglušili, kao i na sva prethodna upozorenja svojih uposlenika.


Direktor ZOI ‘84 Midhat Hubijar u izjavama za medije proteklih dana isticao je da je za rješenje ovog problema potrebno 200.000 maraka, kojih u budžetu nema. Naglasio je i da se rješenjem o otkazivanju svih javnih događaja u Zetri do daljnjeg, koje je izdao Inspektorat za zaštitu od požara MUP-a KS, "stvaraju enormni gubici za Zetru".


A poručio je i da zna ko mu je poslao inspekciju te za sve krivi Vladu KS, o čemu možete čitati OVDJE.  
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook