FOTO/ Malo poznati detalji o životu nacističkog lidera

Zašto mrzim svog strica Adolfa Hitlera: Nikad neću zaboraviti naš posljednji susret

Nedjeljni magazin07.05.17, 10:11h

Zašto mrzim svog strica Adolfa Hitlera: Nikad neću zaboraviti naš posljednji susret
Dok je odrastao u Engleskoj, prezime Hitler je bilo itekako problematično za Williama, pa je on pokušao da pronađe posao u Njemačkoj. Njegova majka je kasnije tvrdila da je William zapravo pisao Hitleru tražeći bolji posao, što je dovelo do optužbi da je on pokušavao da ucjenjuje svog strica

 

William Patrick Hitler, sin Hitlerovog brata Aloisa mlađeg, rođen je u Liverpoolu u Britaniji, gdje je 1939. godine dao gotovo rijetki uvid u führerov život u tekstu koji je napisao za magazin "Look", pod nazivom: "Zašto mrzim svog strica Hitlera?"

 

Tekst iz 1939. godine je objavljen 4.jula i imao je šest stranica, na kojima je opisan Hitlerov život u njegovoj rezidenciji u planinama.

 

Ilustrovani članak objavljen je prije samog početka Drugog svjetskog rata. William je opisao i svoju prvu posjetu stričevoj rezidenciji 1936. godine.

 

- Vozio sam do tamo zajedno sa prijateljima. Ušli smo u dvorište i Hitler je bio tamo sa nekoliko lijepih žena, svi su pili čaj. Kad nas je ugledao, uspravio se i došao do nas, a tokom koračanja je štapom udarao po cvijeću otkidajući im vrhove. Tad me je upozorio da nikad više nikome ne otkrijem da sam njegov bratanac. Zatim se vratio gostima i dalje žestoko udarajući po cvijeću – napisao je William.

 

william-patrick-hitler

 

On je otkrio i da su njegov otac, Alois i Adolf bili veoma bliski u to vrijeme.

 

Alois je radio kao konobar u Dublinu kad je upoznao Williamovu majku, sa kojom se oženio i kasnije su se preselili u Liverpool, gdje se William rodio 1911. godine.

 

Dok je odrastao u Engleskoj, prezime Hitler je bilo itekako problematično za Williama, pa je on pokušao da pronađe posao u Njemačkoj. Njegova majka je kasnije tvrdila da je William zapravo pisao Hitleru tražeći bolji posao, što je dovelo do optužbi da je on pokušavao da ucjenjuje svog strica, piše "Daily Mail".

 

Smatra se da je William prijetio da će da kaže novinarima da je Hitlerov djed bio stari jevrejski trgovac. Prema navodima porodice, William je na kraju bio primoran da napusti Njemčku jer se usudio suprotstaviti stricu i odbio je da uzme njemačko državljanstvo. Otišao je 1939. godine sa majkom u SAD.


U jednom magazinu William je opisao kako je pisao tekstove o stricu u Engleskoj i da je zatim morao da se suoči s njim u Berlinu.

 

- Objavio sam nekoliko članaka o svom stricu Hitleru kad sam se vratio u Englesku, nakon čega sam morao da otputujem u Berlin sa ocem i tetkom u Hitlerov hotel. Bio je bijesan kao ris, imao je divlje oči pune mržnje i suza u isto vrijeme, tjerao me je da obećam da ću da povučem sve svoje članke i prijetio je da će se ubiti ako napišem još nešto o njegovom privatnom životu - opisao je William.

 

U jednom dijelu članka opisao je i trenutak kad je porodica Hitler bila u rasulu, kad je umrla Adolfova polusestričina.


- Kad sam posjetio Berlin 1931. godine, porodica je bila na korak da se raspadne. Geli, kćerka Hitlerove i Aloisove polusestre, počinila je samoubistvo. Svi su znali da su ona i Hitler bili intimni i da je ona očekivala dijete, a to je bila činjenica koja je razbjesnila Hitlera. Njegov revolver nađen je pored Gelinog tijela - istakao je Hitlerov bratanac.

 

William je u svojim tekstovima opisao i posljednji momenat kad je vidio nacističkog lidera, svog strica.


- Nikad neću zaboraviti kad je posljednji put poslao po mene svoje ljude. Bio je loše raspoložen kad sam stigao. Vikao je i šetao uznemireno kao da iznosi neki politički stav - napisao je William, koji je kasnije uspio da dobije američko državljanstvo, a na strani SAD se i borio na Pacifiku kada je ranjen.

 

Nakon rata je živio u New Yorku, a 1946. godine promijenio je prezime. Oženio se sestrom svog prijatelja sa kojom je imao tri sina. Umro je u New Yorku 1987. godine.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook