Tužilaštvo BiH demantuje Mektićeve tvrdnje

Podignuto je 580 optužnica, a ministar je ovim istupom direktno ugrozio sigurnost glavne tužiteljice

Hronika05.05.17, 10:58h

Podignuto je 580 optužnica, a ministar je ovim istupom direktno ugrozio sigurnost glavne tužiteljice
Pored svih poteškoća u 2016. godini podignute su 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužilaštvu BiH za 2016. godinu je 138,97 posto, a procent osuđujućih presuda 85,5 posto, navode iz Tužilaštva


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tvrdi da je izjava državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da je ova institucija za tri godine podigla 35 optužnica neistinita te da time nanosi štetu njihovom ugledu.

 

Prema njihovim informacijama u protekle tri godine podigli su 580 optužnica protiv 1.276 osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

- Pored svih poteškoća u 2016. godini podignute su 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužilaštvu BiH za 2016. godinu je 138,97 posto, a procent osuđujućih presuda 85,5 posto - navode iz Tužilaštva.

 

Ove izjave, ocjenjuju, samo su nastavak iznošenja netačnih podatka o instituciji Tužilaštva BiH i vršiteljici dužnosti glavne tužiteljice Gordani Tadić, koju, kako kažu, neosnovano dovodi u vezu s drugim nositeljima pravosudnih funkcija.

 

- Nedavnim istupom ministar Mektić je direktno ugrozio sigurnost v.d. glavne tužiteljice, o čemu je informirano i rukovodstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH - dodaju u saopćenju.

 

Ministar Mektić se poziva na ''informacije o stanju u pravosuđu'' koje treba razmatrati Parlmentarna skupština BiH, a Tužilaštvo BiH navodi da se radi o obmanjujućim informacijama i da izneseni navodi nisu tačni, te da su otvoreni prema svim institucijama zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti radi pružanja tačnih i istinitih podataka.

 

Poručuju da, uprkos pritiscima, nastavljaju intenzivno raditi u interesu vladavine prava i svih građana BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook