dnevni red sjednice

Vijeće ministara BiH danas o Krivičnom zakonu i 'Agrokoru'

Front04.05.17, 08:04h

Vijeće ministara BiH danas o Krivičnom zakonu i 'Agrokoru'
Na sjednici Vijeća ministara bit će razmatran i Izvještaj o radu te institucije za prošlu godinu kao i Nacrt sporazuma o finansiranju Državnog programa aktivnosti za BiH za 2016. između Evropske unije i BiH

 

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za danas trebao bi biti i novi tekst nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji je izradilo Ministarstvo pravde. 

 

Na sjednici Vijeća ministara bit će razmatran i Izvještaj o radu te institucije za prošlu godinu kao i Nacrt sporazuma o finansiranju Državnog programa aktivnosti za BiH za 2016. između Evropske unije i BiH.

 

Pred ministrima je i nekoliko informacija među kojima je i ona o realizaciji Akcionog plana FATF-a (Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca), a ministar sigurnosti Dragan Mektić izrazio je ranije očekivanje da će sve nadležne institucije u BiH ispuniti obaveze iz akcionih planova kako bi BiH bila skinuta s takozvane "sive liste" tog tijela.

 

FATF i MONEYVAL (Komitet stručnjaka Vijeća Evrope za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma) su organizacije koje nadziru i prate usklađenost članica i drugih jurisdikcija u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Kako BiH nije uskladila svoje obaveze u cijelosti s tim međunarodnim organizacijama, FATF je BiH stavio na "sivu listu", što znači da je poslovanje banaka u BiH i nekih banaka u inostranstvu usporeno i otežano.

 

Ministri će biti upoznati i o stanju pravosuđa u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije te o posljedicama krize hrvatskog "Agrokora" na ekonomiju u BiH, a tu informaciju od Vijeća ministara zatražili su i poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na zadnjoj sjednici.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook