bivši pripadnik 'ševa'

Interpol objavio crvenu potjernicu za Nedžadom Herendom

Hronika03.05.17, 15:35h

Interpol objavio crvenu potjernicu za Nedžadom Herendom
Potjernica za Herendom objavljena je i na zvaničnoj internetskoj stranici ove policijske agencije, a Herenda se sumnjiči za, kako je objavljeno, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

 


Međunarodna policijska agencija Interpol, sa sjedištem u francuskom Lionu, zvanično je jučer objavila crvenu potjernicu za Nedžadom Herendom, bivšim pripadnikom parapolicijske agencije „Ševe“, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.

 

Time je potvrđeno pisanje našeg lista da bh. pravosudni organi potražuju Herendu zbog ratnih zločina u BiH i političkih ubistava za koje se sumnjiče pripadnici „Ševa“.

 

Politička ubistva

 

Potjernica za Herendom objavljena je i na zvaničnoj internetskoj stranici ove policijske agencije, a Herenda se sumnjiči za, kako je objavljeno, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Tužilaštvo BiH tereti ga za ratne zločine u sarajevskom Velikom parku, počinjene u aprilu 1992. godine, kada je likvidirano osam vojnika JNA, za šta je prije dva mjeseca u Sudu BiH počelo suđenje Draganu Vikiću i Jusufu Pušini.

 

Sud BiH 29. marta ove godine, a na zahtjev Tužilaštva, raspisao je potjernicu za Herendom, ali i Edvinom Jusićem, također osumnjičenim za zločine u Velikom parku. Potjernica za Jusićem objavljena je 4. aprila, ali se na objavu potjernice za Herendom čekalo zbog određenih provjera, odnosno je li se odrekao bh. državljanstva s obzirom na to da živi u Holandiji i godinama je nedostupan bh. pravosuđu.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook