Šta zaista donosi novi zakon o porezu na dohodak

Radnici sa najnižim primanjima platiće ceh, danas protesti: Nema garancija da će dobiti topli obrok i prevoz

Hronika25.04.17, 08:16h

Radnici sa najnižim primanjima platiće ceh, danas protesti: Nema garancija da će dobiti topli obrok i prevoz
Naša analiza pokazuje da bi moglo biti negativnih posljedica. Najidealnije bi bilo da se ne oporezuju primanja koja su u visini potrošačke korpe, ali predlagali smo da bar taj dio koji se oporezuje sa 10 odsto ne ide od 700-1.500 KM nego do visine potrošačke korpe, oko 1.900 KM, rekao je Husić

 

Računice pokazuju da će radnici sa najnižim primanjima biti ti koji će platiti ceh predloženim zakonom o porezu na dohodak i nema nikakvih garancija da će im sutra neko dati topli obrok, prevoz i ostalo.

 

Kazao je ovo Pero Obad, član Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, čiji će predstavnici danas i sutra protestovati pred zgradom Parlamenta FBiH zbog ovog, ali i zbog zakona o doprinosima i o mirnom rješavanju radničkih sporova kojima se, ističu, derogiraju radnička prava.

 

Nacrti ova tri zakona sutra će biti na dnevnom redu dvodnevne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a u četvrtak i pred delegatima Doma naroda.

 

Obad je naglasio da sindikat nije podržao prednacrte tih zakona, dok nacrti uopšte nisu ni došli na Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH iako je trebalo.

 

Nacrtom zakona o porezu na dohodak predviđeno je da se ne oporezuju prihodi do 700 KM, u šta uz platu spada sada topli obrok, prevoz, regres, 13. plata i sve naknade, da se primanja od 700 KM do 1.500 KM oporezuju sa 10 odsto, a preko 1.500 KM sa 20 odsto. Trenutno je poreska stopa 10 odsto, ali je neoporezivi dio 300 KM, s tim da postoji dodatni odbitak ako, na primjer, radnik izdržava dijete ili nezaposlenog supružnika. Nacrtom zakona ovi se odbici ukidaju.

 

"Ako ne dođe do proširenja Općeg kolektivnog ugovora na sve radnike u FBiH, a on ističe krajem juna, pitanje je koja je garancija da će radnicima sutra neko dati topli obrok, prevoz, regres. Za toliko će biti uskraćeni. Nema nikakvog akta koji radnicima pruža sigurnost. Takav akt mi tražimo", istakao je Obad.

 

Sinan Husić, potpredsjednik SSS BiH i predsjednik Sindikata rudara, osvrnuvši se na "ukidanje" odbitaka kao olakšica, naglasio je da je neophodno uvesti zaštitni mehanizam za višečlane porodice sa jednim zaposlenim, a takvih je većina iz realnog sektora.

 

"Naša analiza pokazuje da bi moglo biti negativnih posljedica. Najidealnije bi bilo da se ne oporezuju primanja koja su u visini potrošačke korpe, ali predlagali smo da bar taj dio koji se oporezuje sa 10 odsto ne ide od 700-1.500 KM nego do visine potrošačke korpe, oko 1.900 KM", rekao je Husić.

 

Obad je istakao da zakoni o doprinosima i o mirnom rješavanju radničkih sporova ovakvi kakvi su još nisu sazreli da idu pred Parlament. U SSS-u su rekli da se zakonom o mirnom rješavanju radničkih sporova rješava nešto što je predmet zakona o štrajku.

 

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu, istakao je da su u pitanju nacrti zakona što znači da će o njima biti vođena javna rasprava i da će i oni kao klub imati ozbiljne primjedbe, te da nema potrebe za protestima.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook