Nastavljen trend porasta cijena

U FBiH u martu najviše poskupjele odjeća i obuća, ali neke usluge su i pojeftinije...

Hronika19.04.17, 09:04h

U FBiH u martu najviše poskupjele odjeća i obuća, ali neke usluge su i pojeftinije...
Promatrano prema odjelima Klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su najviše porasle u odjelu Odjeće i obuće i to za 4.6 posto, dok su u Odjelima ostala roba i usluge, Obrazovanje, Restorani i hoteli, Hrana i bezalkoholna pića cijene povećane između 0.1 i 0.3 posto, u odnosu na februar

 

Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za gotovo 2 posto tokom marta, čime je nastavljen trend porasta cijena iz prethodnog mjeseca.

 

Tačnije rečeno, cijene su u martu povećane za 1.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u odnosu na februar, cijene u pojedinim sektorima su veće za 0.2 posto, pokazuju rezultati istraživanja godišnje inflacije, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku. 

 

Promatrano prema odjelima Klasifikacije osobne potrošnje prema namjeni, cijene su najviše porasle u odjelu Odjeće i obuće i to za 4.6 posto, dok su u Odjelima ostala roba i usluge, Obrazovanje, Restorani i hoteli, Hrana i bezalkoholna pića cijene povećane između 0.1 i 0.3 posto, u odnosu na februar. 

 

Došlo je i do pojeftinjenja pojedinih usluga, te su tako u odjeljcima Prijevoz, te Rekreacija i Kultura cijene niže za 0.4 i 0.2 posto. Smanjene su i cijene u odjelu Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti, te Namještaj, kućanski aparati i redovito održavanje kuće za 0.1 posto, dok se u ostalim odjelima cijene nisu značajnije mijenjale, piše Radiosarajevo.ba. 

 

Ipak, ovo ukazuje na trend poskupljenja koji bi se u ovoj godini mogao nastaviti, što bi moglo izazvati mnoge probleme stanovnicima BiH.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook