Sutra sastanak s predstavnicima firmi kćerki

Šarović: 'Agrokor' bh. dobavljačima duguje najmanje 250 miliona KM

Front10.04.17, 15:23h

Šarović: 'Agrokor' bh. dobavljačima duguje najmanje 250 miliona KM
Ministar kaže da postoje procjene koje govore o tome da su dugovanja 'Agrokora' prema bh. dobavljačima najmanje 250 miliona KM, ali to ne znači da dugovanja nisu još i veća

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te ministri finansija i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović trebali bi sutra razgovarati s predstavnicima firmi kćerki 'Agrokora' o finansijskim problemima ovog hrvatskog koncerna i mogućim posljedicama koje mogu biti po BiH.

 

To je novinarima u Istočnom Sarajevu potvrdio Šarović, a sastanku bi trebali prisustvovati ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i direktor 'Konzuma' za BiH Tomislav Bagić te direktori četiriju firmi kćerke 'Agrokora'.

 

- Ovo je početak interesiranja državnih struktura za stanje kompanija. Potrebno je sagledati relevantne informacije o dugovanjima prema bh. dobavljačima. Kompanije u sastavu 'Agrokora' su obavezne pripremiti informacije o stanju u 'Konzumu' i drugim kompanijama, te o stanju s radnom snagom i daljnjim planovima - pojasnio je Šarović.

 

Ministar kaže da postoje procjene koje govore o tome da su dugovanja 'Agrokora' prema bh. dobavljačima najmanje 250 miliona KM, ali to ne znači da dugovanja nisu još i veća zbog čega je sutrašnji sastanak prvi u nizu posebno zbog mogućnosti da bi se "slom" 'Agrokora' ili kompanija u tom koncernu negativno odrazio na ukupni bilans u BiH te stanje zaposlenih, a uticao bi i na više stotina dobavljača iz BiH.

 

- Sljedeća faza je razgovor s dobavljačima. Interes BiH je da 'Konzum' i druge kompanije u sastavu 'Agrokora' koje posluje u BiH stabiliziraju stanje i nastave normalno raditi što je i prvorazredni cilj ovih i drugih sastanaka koji će uslijediti. To je interes zaposlenih i poslovnog svijeta u BiH - stav je Šarovića.

 

Smatra da je neophodna koordinacija svih nivoa vlasti s obzirom na složenu strukturu i odlučivanje u BiH, ali je važno urediti pojačane kontrole tokova novca i iznošenja novca iz BiH kako se ne bi ponovila situacija s firmom "Tuš" iz Slovenije, ali Šarović kaže da su sve zemlje zapadnog Balkana u početnoj fazi sagledavanja stanja zbog problema u 'Agrokoru'.

 

Iz Vlade FBiH ranije je najavljeno da će uputiti inicijativu Vijeću ministara BiH za pravovremeno poduzimanje mjera zbog finansijskih problema koncerna 'Agrokor' i mogućih posljedica na javne prihode BiH, domaće dobavljače i uposlene u 'Konzumu' BiH i povezanim društvima.

 

Danas je iz Kabineta premijera FBiH Fadila Novalića Feni potvrđeno da će u Vladi Federacije BiH u Sarajevu sutra biti održan sastanak u vezi s trenutnim dešavanjima u 'Agrokoru' i mogućim štetnim posljedicama po BiH.

 

Zbog velikih dugovanja 'Agrokora' prema dobavljačima, bankari koji su najveći finansijeri i kreditori 'Agrokora' su imenovali novu upravu na čelu s Antoniom Alvarezom III koji će pokušati restrukturirati kompaniju.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!