Iz Udruženja 'Bosansko-kinesko prijateljstvo' poručili

Podrška inicijativi ministra Šarovića za ukidanje viznog režima sa NR Kinom

Front06.04.17, 12:36h

Podrška inicijativi ministra Šarovića za ukidanje viznog režima sa NR Kinom
Predstavnici Udruženja koji ovih dana borave na Gospodarskom sajmu u Mostaru u intenzivnim kontaktima sa predstavnicima kako države Kine tako i kineskog privatnog sektora, uvjerili su se još jednom da je ukidanje viznog režima na način kako je to već uradila susjedna Republika Srbija neophodan preduvjet za značajniji investicioni zamah privrednika prijateljske Kine

 

Udruženje "Bosansko-kinesko prijateljstvo" pozdravlja istupe ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića koji je najavio intenzivan rad na ukidanju viznog režima između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

 

U saopštenju Udruženja se navodi da je ministar Šarović, koji obnaša i funkciju Nacionalnog koordinatora za Mehanizam "16+1" a koji su vlasti NR Kine osmislili kako bi povećali ekonomsku i kulturnu saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (CEEC), "faktički najavio otklanjanje ključne prepreke ne samo za značajno povećanje turističkog prometa između NR Kine i BiH nego i za šire otvaranje BiH tržišta za kineske investitore kako iz državnog tako i iz privatnog sektora". Istovremeno, navodi, stvara se i značajan prostor za organiziran nastup privrednika iz BiH na kineskom tržištu.

 

- Potezi ministra Šarovića u potpunosti su komplementarni sa programskim aktivnostima Udruženja koje je, nakon anketiranja više desetina privrednika, nedavno uputilo pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem se traži pokretanje aktivnosti na liberalizaciji viznog režima BiH sa NR Kinom - kažu u Udruženju.

 

U pismu koje je Udruženje uputilo predsjedavajućem Predsjedništva BiH se podsjeća kako je većina država mehanizma "16+1" već olakšala već je olakšala protok ljudi, roba i kapitala u oba smjera, za šta je liberalizacija viznog režima sa NR Kinom jedna od najvažnijih, ako ne i elementarna pretpostavka.

 

- Naša zemlja to još uvijek nije učinila što drastično umanjuje njenu sposobnost da privuče poslovne ljude, kulturne radnike i turiste sa najvećeg tržišta na svijetu. Pokretanje procesa liberalizacije viznog režima sa NR Kinom omogućilo bi aktivnije uključivanje u regionalne i nadregionalne tokove - stoji u pismu Ivaniću. 

 

Inače, predstavnici Udruženja koji ovih dana borave na Gospodarskom sajmu u Mostaru u intenzivnim kontaktima sa predstavnicima kako države Kine tako i kineskog privatnog sektora, uvjerili su se još jednom da je ukidanje viznog režima na način kako je to već uradila susjedna Republika Srbija neophodan preduvjet za značajniji investicioni zamah privrednika prijateljske Kine, navodi se.

 

- Udruženje „BKP“ će kao eksponent civilnog društva te u skladu sa svojom misijom uspostavljanja platforme za saradnju kulturnog i ekonomskog sektora dvaju država i ubuduće činiti napore kako bi se sveukupni prijateljski odnosi BiH i NR Kine konkretnim projektima digli na još značajniji nivo - stoji u saopštenju Udruženja "Bosansko-kinesko prijateljstvo" u kojem se izražava podrška aktivnostima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirku Šaroviću.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook