Video iz 1953. godine

Izgubljeni snimak Titove posjete Londonu: 'Školski brod Galeb prevezao je maršala iz komunističke Jugoslavije...'

Nedjeljni magazin04.04.17, 12:04h

Izgubljeni snimak Titove posjete Londonu: 'Školski brod Galeb prevezao je maršala iz komunističke Jugoslavije...'
Odbor za doček jugoslavenskom maršalu predvodio je Phillip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice, a uz njega su stajali premijer Winston Churchill i ranije spomenuti ministar Eden

 

Školski brod Galeb prevezao je maršala Tita iz komunističke Jugoslavije - počinje tako izvještaj britanskih medija o posjeti Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine. Zanimljivo je da je to bio prvi Titov posjet nekoj zapadnoj državi, a istovremeno je bio i prvi posjet vođe neke komunističke države Velikoj Britaniji. Vođa bivše Jugoslavije došao je u London na poziv tadašnjeg ministra vanjskih poslova Anthonyja Edena, a sve se događalo u pozadini sukoba Tita i Staljina i izbacivanja Jugoslavije iz Komunističke internacionale (Kominterne) 1948. godine.


BBC je u to vrijeme javljao da Jugoslavija sve više ovisi o zapadnim državama, a da je najveći problem opskrba hranom i određeni tipovi oružja. "Razgovori će se doticati i osporavane regije Trst koja je prošle godine (1952.) podijeljena između Ujedinjenih naroda i Jugoslavije", javio je BBC.

 

"Želim reći narodu Velike Britanije da stanovnike moje države trebaju smatrati iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije", rekao je Tito mnoštvu okupljenom na obali Temze.

 

Odbor za doček jugoslavenskom maršalu predvodio je Phillip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice, a uz njega su stajali premijer Winston Churchill i ranije spomenuti ministar Eden.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook