ŠTA ĆE RUSI UČINITI SA AGROKOROM?

Todorić potpisao standstill aranžman, najgora noćna mora se ostvaruje: Hoće li neko završiti u zatvoru?!

Biznis Klub02.04.17, 17:28h

Todorić potpisao standstill aranžman, najgora noćna mora se ostvaruje: Hoće li neko završiti u zatvoru?!
Najgora noćna mora Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, počela se ostvarivati nakon što su mu sve kompanije završile u blokadi, a banke objavile da je postignut sporazum kojim postavljaju svoju upravu

 


Kako se neslužbeno doznaje, Ivica Todorić je potpisao standstill aranžman. Izgledno je kako je do potpisivanja došlo nakon jučerašnjeg sastanka između dobavljača i banaka, nakon kojeg je Franckov Josip Budimir naveo kako će se usuglašavanje provesti u nadolazećem tjednu te naglasio da deblokada računa Agrokora nije moguća bez pomoći države, piše Index.hr.


"Mi to ne možemo silom napraviti, mora biti zakonski okvir napravljen tako da se to omogući", kazao je.


Naime, Agrokorovi vjerovnici poslali su prekjučer priopćenje u kojem su naveli da će s Agrokorom potpisati tzv. standstill aranžman, čime će se zamrznuti postojeći krediti, osigurati novi, ali i postaviti nova uprava u koncern.


Scenarij iz Todorićeve noćne more

 

Najgora noćna mora Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, počela se ostvarivati nakon što su mu sve kompanije završile u blokadi, a banke objavile da je postignut sporazum kojim postavljaju svoju upravu. S obzirom na odugovlačenje i odgađanje neizbježnog, Todorić očito nije bio pretjerano svjestan situacije u kojoj se nalazi


Index je još u siječnju ove godine upozorio na teško stanje u Agrokoru nakon što je na međunarodnim tržištima došlo do snažnog pada obveznica. Pad obveznica od 15 -20 posto, koje su po definiciji stabilne, bez pretjeranih oscilacija (u odnosu na npr. dionice), bio je jasan signal da se u Agrokoru događa nešto vrlo zabrinjavajuće.


Pad obveznica je krenuo nakon što je propao sindicirani kredit zapadnih banaka u iznosu od 500 milijuna eura, koji je trebao poslužiti za plaćanje tekućih obveza. Iz kompanije su tada rekli da su kredit odbili zbog nepovoljnih uvjeta te da imaju dovoljno novca i bez toga, no tržište im nije povjerovalo i krenula je rasprodaja.


Iako su se u međuvremenu u javnosti pojavljivali razni spinovi i laži o tome kako će netko spasiti Ivicu Todorića, objektivnim promatračima situacije bilo je jasno da je njegov odlazak neizbježan, a da će upravljanje preuzeti vjerovnici.


Banke će spasiti poslovanje Agrokorovih kompanija


To se potvrdilo kada je Erste banka, u ime grupe financijskih vjerovnika - banaka, među kojima su najznačajnije ruske banke Sberbank i VTB, objavila da su usuglašeni ključni elementi tzv. standstill ugovora, kojim će se stabilizirati financijska situacija u Agrokoru, ali i dovesti novi ljudi u upravu.


Gotovo u isto vrijeme vlada je usvajala Lex Todorić, zakon koji je također predviđao postavljanje posebne uprave koja bi trebala raditi na stabilizaciji kompanije, ali u režiji države i pod nadzorom Ministarstva gospodarstva. Nakon što je objavljeno da su banke postigle dogovor, Lex Todorić je izgubio svrhu.


Što će Rusi s Agrokorom - pitanje je koje si mnogi postavljaju ovih dana. Dio promatrača ovo vidi kao nekakav strateški prodor Rusije u hrvatsku ekonomiju, koja je članica EU-a, pa to sa sobom povlači razne implikacije. Iako taj scenarij zvuči uzbudljivo - sukob Istoka i Zapada, kao u filmovima, rasplet će vrlo vjerojatno biti manje zanimljiv za javnost, a više za vjerovnike.


Banke, pa čak i ruske, zanima novac, a ne smrznuti grašak i mineralna voda s porukom, pa nakon stabilizacije poslovanja možemo očekivati rasprodaju pojedinih kompanija iz sustava Agrokora. U kojem roku će krenuti prodaja prije svega ovisi o brzini financijske stabilizacije cijelog sustava.


Nakon što se raspetlja tko je kome koliko dužan, pa i unutar samog sustava, mogle bi krenuti prodaje kompanija koje imaju najzdravije poslovanje - poput Jamnice, Leda, Tiska, Konzuma...


Netko bi mogao i u zatvor


Dosadašnja uprava Agrokora ovih dana vjerojatno ne spava baš mirno, ili možda spavaju kao bebe - bude se svakih pola sata i plaču, kako kaže stari vic, jer će nova uprava krenuti u detaljno češljanje poslovanja, a tko zna što bi tamo sve mogli pronaći.


Potpredsjednik ruske VTB banke izrazio je sumnju u točnost Agrokorovih financijskih izvješća - smatra da visina duga nije dobro prikazana. Na probleme u izvješćima upozoravao je i Moody's. Oni su tvrdili da neke stavke u izvješću o novčanom tijeku nisu gotovina.


Ako se utvrdi da je zbog toga oštećen netko izvan Agrokora - oni koji su na temelju tih izvješća donosili odluke, kao na primjer banke koje su im davale novac - netko bi mogao u zatvor, piše Index.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

**********************************

Ne propusti bonus video na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook