Premijer FBiH pojasnio

Novalić o mogućem scenariju: Šta će biti sa Konzumom u BiH?

Front31.03.17, 18:31h

Novalić o mogućem scenariju: Šta će biti sa Konzumom u BiH?
Novalić je dodao da je Hrvatska pozvana da sistemski rješava ovaj problem kao što je to ranije bio slučaj sa Hypo Bankom

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je o aferi Agrokor koja potresa Hrvatsku i implikacijama na Bosnu i Hercegovinu s obzirom da u našoj zemlji posluje nekoliko firmi ove kompanije među kojima je i Konzum.

 

"Hrvatska je na nogama zato što je tamo 85 posto događaja i preduzeća. U BiH 36 posto tržišnog kolača je u rukama Konzuma, lider je Bingo sa 42 posto. Mnogo veći problem je sa dobavljačima, negdje oko 450 miliona KM. Konzum ima imovinu ukoliko bi se bilo šta dogodilo", kazao je Novalić.

 

Novalić je dodao da je Hrvatska pozvana da sistemski rješava ovaj problem kao što je to ranije bio slučaj sa Hypo Bankom.

 

"Mi smo na oprezu, da vidimo šta će se dogoditi ukoliko bude trebalo proces uvesti u neki pravosudni sistem. Iskreno mislimo da će to biti rješeno".

 

Koji je najgori mogući scenario kada je ova priča u pitanju?

 

"Tako veliki koncern se ne može srušiti odjednom. Mogući scenario u BiH i uopšte je neko prinudno poravnanje kao prva faza gdje će svi koji su isporučili robu morati poravnati na nekih 80 posto, da dovedu Konzum u likvidnost", dodao je Novalić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook