Pogodila posljednji sprat

Na konzulat Poljske u Ukrajini pala granata: 'Ovo je profesionalni teroristički napad'

Hronika29.03.17, 12:21h

Na konzulat Poljske u Ukrajini pala granata: 'Ovo je profesionalni teroristički napad'
Na konzulat Poljske u Lucku ispaljena je granata; Varšava je pozvala ukrajinskog ambasadora na razgovore

 

Na konzulat Poljske u Lucku, na zapadu Ukrajine, sinoć je ispaljena granata u trenutku kad je u zgradi bilo samo osiguranje, javljaju agencije, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske pozvalo je ambasadora Ukrajine u Varšavi i sprema protestnu notu.

 

"Granata je pogodila posljednji sprat i napravila je rupu prečnika 70 centimetara. Udarila je 20 centimetara iznad prozora prostorije u kojoj je spavao čovjek. Da je udarila niže, desila bi se strašna tragedija", rekao je poljskim medijima konzul u Lucku. 

 

Dodao je da se radi o "profesionalnom terorističkom napadu" na konzulat. Lokalni ukrajinski mediji naveli su da je eksplozija bila tako jaka da se čula u selu udaljenom šest kilometara.

 

Ambasador Ukrajine u Varšavi hitno je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Poljske. 

 

"Od ukrajinskih vlasti očekujemo pojačanu zaštitu naših diplomatskih predstavništava, kao i hitnu istragu, hapšenje i kažnjavanje krivaca", saopćilo je Ministarstvo.

 

Šef poljskog Biroa za nacionalnu sigurnost Pawel Soloch rekao je da je napad na konzulat provokacija, a on, kao i predsjedavajući Senata Poljske Stanislaw Karczewski, upire prstom u Rusiju. 

 

"To je vrlo uznemirujuća situacija. Konzulat je blizu granice s Poljskom, to je zapadna Ukrajina. Nesumnjivo je to provokacija. Pitanje je ko stoji iza nje i s kakvim ciljem. Poznat je kontekst agresije Rusije protiv Ukrajine", kazao je Soloch. 

 

Karczewski je također izjavio da je uvjeren da "treća" strana pokušava pogoršati odnose Poljske i Ukrajine. 

 

Posljednjih mjeseci u Ukrajini su nekoliko puta oskrnavljeni spomenici i groblja Poljaka, žrtava etničkih čišćenja i masakara koje su proveli ukrajinski nacionalisti i nacisti u Drugom svjetskom ratu, a ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da ona finansira te vandalske napade na groblja kako bi sukobila Poljsku i Ukrajinu, prenose agencije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook