Slučaj koji je uzburkao regiju

Sberbank ne razmatra zatvaranje 'trenutnih linija' Agrokoru

Biznis Klub23.03.17, 11:30h

Sberbank ne razmatra zatvaranje 'trenutnih linija' Agrokoru
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u srijedu je izjavio da se Vlada u situaciji oko Agrokora ponaša maksimalno odgovorno te da je prije svega važno da se osigura likvidnost i napravi kvalitetan plan restrukturiranja, a nakon toga i održivo poslovanje tog koncerna, koji zapošljava 60 hiljada ljudi

 

Sberbank ne razmatra zatvaranje trenutnih linija Agrokorovim kompanijama te nastavlja pružati financijsku potporu usmjerenu stabilizaciji tekućeg poslovanja koncerna, doznaje se iz te ruske državne banke.

 

 - U bliskom smo kontaktu s vlasnicima i rukovodstvom kompanije. Bez obzira na poteškoće u kojima se nalazi naš klijent, Sberbank ne razmatra pitanje o zatvaranju trenutnih (kreditnih) linija Agrokorovim kompanijama i produžava im pružati financijsku potporu usmjerenu k stabilizaciji poslovanja - kaže se u odgovoru Sberbanka na Hinina pitanja.

 

Sberbank nije odgovorio na pitanje koliki bi iznos bio potreban za održavanje likvidnosti koncerna, no Jutarnji list u četvrtak piše da je na jučerašnjoj telekonferenciji velikih Agrokorovih vjerovnika predstavljen plan održanja likvidnosti do juna te da je procjena financijskih eksperata kako za održavanje likvidnosti treba osigurati 2,7 milijardi kuna.

 

Predsjednik hrvatske Vlade  Andrej Plenković u srijedu je izjavio da se Vlada u situaciji oko Agrokora ponaša maksimalno odgovorno te da je prije svega važno da se osigura likvidnost i napravi kvalitetan plan restrukturiranja, a nakon toga i održivo poslovanje tog koncerna, koji zapošljava 60 hiljada ljudi.

 

- Ono što je nama važno je da poslovanje Agrokora prije svega osigura određenu likvidnost u ovom trenutku, drugo je da se napravi kvalitetan plan restrukturiranja, a onda nakon toga i održivo poslovanje koncerna koji zapošljava ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim zemljama 60 hiljada ljudi - rekao je.

 

Dodao je kako je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak imala razgovor s nizom dobavljača, a razgovara se i sa vjerovnicima.

 

- Dio smo toga procesa, sve što radimo radimo odgovorno, zakonito i vodeći računa o činjenici da je riječ o kompaniji koja je praktično gotovo u 100 postotnom privatnom vlasništvu - istaknuo je Plenković.

 

Dobavljači pozorno prate situaciju u Agrokoru. Tako je predsjednik Uprave i vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi u srijedu ocijenio da je situacija s Agrokorom složena, no vjeruje da će vlasnici, zajedno s ostalim dionicima, iznaći rješenje koje će garantirati opstojnost tog sustava, istaknuvši da je komunikacija s tim koncernom "jako dobra".

 

 - Situacija je, na bazi svega onoga što se zna u medijima, složena i ja kao poslovni partner Agrokora, kao jedan od najvećih dobavljača sustava Agrokor ne mogu ništa drugo reći nego da vjerujem da će vlasnici i menadžment, zajedno s ostalim dionicima, prije svega financijskim institucijama, a onda i dobavljačima i državom, iznaći rješenje koje će garantirati opstojnost Agrokora kao sustava -istaknuo je Tedeschi za novinare na marginama svečanosti dodjele nagrade za poduzetnike Ernst&Young (EY) "Poduzetnik godine".

 

Na upit novinara hoće li morati otpisati dio svog potraživanja, Tedeschi je izjavio da je takav "ružan scenarij" moguć.

 

- Tko sam ja da vam kažem išta suprotno? Situacija je složena, koliko shvaćam, angažirani su profesionalni savjetnici – firma Deloitte iz Londona, koja treba napraviti krvnu sliku koncerna i to predočiti prije svega financijskim vjerovnicima – kreditorima koncerna. Taj papir nisam vidio ni te podatke nisam vidio, a i pitanje je kad ću - rekao je.

 

Tedeschi je potvrdio da je Atlantic grupa u stalnom, svakodnevnom kontaktu s menadžmentom Agrokora, ocijenivši njihovu komunikaciju jako dobrom.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook