U Centru za srce KCUS-a nema operacija

Sebija Izetbegović ugrožava živote mališana, dr. Nakaš poručuje: 'Odgovorni, probudite se za spas 72 nevine djece!'

Hronika20.03.17, 15:19h

Sebija Izetbegović ugrožava živote mališana, dr. Nakaš poručuje: 'Odgovorni, probudite se za spas 72 nevine djece!'
Bakir Nakaš, ugledni sarajevski ljekar, putem svog Facebook profila reagirao je na takve postupke menadžmenta KCUS-a, podsjećajući da, osim finansijske, medicina ima i drugu, mnogo važniju dimenziju - etičku, bez koje ona gubi svrhu svog postojanja

 

U Centru za srce pri Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) mjesecima se ne rade operacije pa je lista čekanja pacijenata koji imaju kardiovaskularne probleme sve duža. Na listi je i 72 djece s urođenim srčanima manama jer bolnica, na čijem čelu je dr. Sebija Izetbegović, ne želi nabaviti neophodni repromaterijal kako bi zahvati bili urađeni.  

 

Ova vijest, koju je objavio „Avaz“, zgrozila je bh. građane koji u nevjerici gledaju na mjere štednje dr. Izetbegović koja je dovela u pitanje živote mališana, ali i opstanak Centra čijim je osnivačima dodijeljena Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, s obzirom na to da je Centar bio osposobljen da se u njemu rade najkompliciranije operacije.

 

Bakir Nakaš, ugledni sarajevski ljekar, putem svog Facebook profila reagirao je na takve postupke menadžmenta KCUS-a, podsjećajući da, osim finansijske, medicina ima i drugu, mnogo važniju dimenziju - etičku, bez koje ona gubi svrhu svog postojanja.

 

- Sarajevo je sa svojim KCUS-om, kao jedini centar, razvilo kapacitete dječije kardiologije i kardiohirurgije, uz svesrdnu pomoć humanih ljudi iz inostranstva koji su uspjeli osposobiti naše timove za izvođenje ovih dijagnostičkih i vrhunskih operativnih zahvata u BiH bez potrebe upućivanja malih pacijenata u inostranstvo – napisao je Nakaš.

 

Naveo je da je sadašnja politika štednje koju je uspostavilo novo rukovodstvo KCUS-a dovelo do potpunog urušavanja već uspostavljenog kvalitetnog i sigurnosnog sistema nadzora.

 

- Kao neko s višegodišnjim iskustvom u organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite pozivam sve odgovorne da odmah zaustave ovakve načine „štednje“ i odlijevanje finansijskih sredstava u druge centre van BiH. Odgovorni, probudite se za spas 72 nevine djece koja čekaju vašu intervenciju kada je već zakazala ona etička kod pojedinih zdravstvenih profesionalaca – poručio je dr. Nakaš.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook