Problemi za radnike i dobavljače

Šta bi krah Agrokora značio za BiH?

Biznis Klub18.03.17, 13:58h

Šta bi krah Agrokora značio za BiH?
Agrokor je vlasnik trgovačkog lanca Konzum, jednog od dva najveća trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini

 

Prema posljednjim dostupnim podacima, hrvatski Agrokor je dužan više od šest milijardi eura, od čega više od dvije milijarde prema dobavljačima. 

 

U koncernu posluje 61 kompanija. Raspoređene su na području Hrvatske i državama regije, a u njima radi ukupno oko 60.000 osoba. Stoga i ne čudi da su posljednji finansijski problemi u ovoj kompaniji uznemirili ne samo Hrvatsku, nego i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

 

Agrokor je vlasnik trgovačkog lanca Konzum, jednog od dva najveća trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini. Spominje se oko 10.000 osoba koji su direktno i indirektno vezani za ovaj lanac trgovina. Ne treba ni govoriti kakve bi probleme BiH donio slom Konzuma. 

 

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH rekao je za Patriju da iz Udruženja pomno prate dešavanja sa Agrokorom u Hrvatskoj, te da se nadaju da će Ivica Todorić, vlasnik grupacije, na kraju uspjeti izaći nakraj s finansijskim problemima u koje je zapao.

 

Stručnjaci se slažu da bi propast Agrokorovog Konzuma u BiH značio probleme za hiljade radnika Konzuma, ali još veće probleme za dobavljače koji sarađuju sa ovim trgovačkim lancem i prema kojima su dugovi već nagomilani. A takvih je na stotine. Brojni dobavljači još se oporavljaju nakon povlačenja slovenskog Tuš-a, ali u odnosu na probleme koje bi uzrokovao krah Konzuma oni djeluju minorno. Tuš je bh. dobavljačima ostao dužan oko 20 miliona KM. Dugovanja Konzuma su višestruko veća. 

 

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH će naredne sedmice također obaviti konsultacije u vezi sa krizom u Agrokoru. No, svi se slažu da će biti teško osigurati bilo kakve garancije za bh. dobavljače. Glavnina stvari će ovisiti o hrvatskoj vladi i bankama, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook