KOJI ĆE POTEZ POVUĆI TODORIĆ?

Analitičari tvrde: Agrokor je iscrpio sve svoje mogućnosti - tri moguća scenarija budućnosti KONZUMA...

Biznis Klub16.03.17, 09:58h

Analitičari tvrde: Agrokor je iscrpio sve svoje mogućnosti - tri moguća scenarija budućnosti KONZUMA...
Prezentacija otkriva ono o čemu se u hrvatskoj javnosti tek nagađa: Ivica Todorić angažirao je rusku Sberbanku, kojoj pojedinačno duguje najviše novca, kao ključnog financijskog savjetnika

 

Za kupce Agrokorovih obveznica, konzultantska kuća Reorg Research održala je konferenciju u srijedu u Londonu, a prezentacija s tog skupa dostupna je portalu Index.hr.


Analitičari Reorg Researcha prezentirali su moguće scenarije za rješavanje prezaduženosti najveće hrvatske kompanije. Zabrinutost oko Agrokora raste zbog tzv. PIK kredita koji bi se trebao početi otplaćivati sljedeće godine, dok su sve snažniji signali da Todorićeva kompanija kasni s plaćanjima dobavljačima, a obveznice su, uslijed negativnih vijesti i smanjenja rejtinga, doživjele potop.


Sberbank je ključni savjetnik, rasplet će ovisiti o njima


Prezentacija otkriva ono o čemu se u hrvatskoj javnosti tek nagađa: Ivica Todorić angažirao je rusku Sberbanku, kojoj pojedinačno duguje najviše novca, kao ključnog financijskog savjetnika.


Još su dvije savjetničke tvrtke angažirane od strane Agrokora: Alvarez&Marsal za restrukturiranje i Moelis za PIK kredit. No, Rusi bi mogli biti ključni za budućnost hrvatske kompanije.


Ovi analitičari smatraju kako je Agrokor iscrpio svoje mogućnosti za uobičajeno zaduživanje.


"Uloga Sberbanke kao ključnog financijskog savjetnika otvara pitanje hoće li oni osigurati novo financiranje", navode u Reorgu.


Prema prvom scenariju, Agrokor bi prodao dijelove kompanije, odnosno svoje udjele u Jamnici i Ledu, za koje se procjenjuje da može dobiti 470 milijuna eura. Time bi servisirali dio duga i olakšali vraćanje PIK kredita, piše Index.hr.


Još je nekoliko scenarija koje ovi analitičari smatraju manje vjerojatnima. Naprimjer, za jedinu preostalu imovinu koja nije financijski opterećena, a to je ona Mercatorova, mogao bi se dobiti novi kredit koji bi se koristio za otplatu PIK-a.


Rusi bi mogli dati novi kredit ili isplatiti neruske kredite


Treći scenarij predviđa da se dio dugovanja unutar PIK-a pretvori u vlasnički kapital, odnosno u manjinski udio u Agrokoru.


Međutim, analitičari to smatraju slabo izglednim, prvenstveno zbog Ivice Todorića za kojeg procjenjuju da se ne želi odreći dijela vlasništva bez živog novca, ali i zbog Rusa za koje procjenjuju da im to ne bi odgovaralo.


Angažman Sberbanka kao glavnog financijskog savjetnika otvara mogućnost najizglednijeg scenarija u kojem bi se ruska banka direktno uključila u spašavanje Agrokora, no ne nužno i Todorića. Ovaj plan uključuje restrukturiranje Konzuma i promjenu načina na koji ovaj lanac danas posluje.


Moguće je da Rusi odobre novi kredit za refinanciranje PIK kredita, za vraćanje neruskog dijela duga tvrtki u sastavu Agrokora ili za zatvaranje obaveza prema dobavljačima. U svim tim kombinacijama, Rusi bi postali jedini vjerovnici Agrokora, što im otvara mogućnost i za elegantan ulazak u vlasničku strukturu jedne od ključnih kompanija na Balkanu.  

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook