Univerzitet Binghamton iz New Yorka

Jedno pomalo neobično istraživanje pokazalo da klanjanje može smanjiti bol u leđima

Lifestyle16.03.17, 09:03h

Jedno pomalo neobično istraživanje pokazalo da klanjanje može smanjiti bol u leđima
Studiju je proveo univerzitet Binghamton iz New Yorka, koristeći kompjuterski načinjene ljudske modele zdravih Indijaca, Azijata i Amerikanaca, žena i muškaraca, kako bi ustanovili utjecaj položaja u molitvi na bol u leđima

 

Pet puta dnevno oko 1,6 milijardi muslimana širom svijeta klanja, kleči i priginje glavu ka zemlji u smjeru svetoga grada Meke. Molitva namaz jedna je od pet obaveznih stupova vjere u Kur'anu. A prema najnovijoj studiji, ova molitva pomaže smanjenju boli u donjem dijelu leđa.

 

Naučnici kažu da, ako se obavlja redovno i kako treba, dnevni molitveni ritual može ublažiti bol i povećati elastičnost zglobova. Druge su studije pratile psihološke efekte onih koji se mole, a ovo je prva studija koja je gledala potencijalne koristi na tjelesno zdravlje.

 

Određenim položajem se može smanjiti bol u leđima

 

Studiju je proveo univerzitet Binghamton iz New Yorka, koristeći kompjuterski načinjene ljudske modele zdravih Indijaca, Azijata i Amerikanaca, žena i muškaraca, kako bi ustanovili utjecaj položaja u molitvi na bol u leđima. Klanjanje je najstresniji položaj za one koje boli donji dio leđa, ali osobe s boli u leđima koje koriste pravilni ugao koljena i leđa tokom molitvenog rituala, mogu smanjiti nelagodu i bol.

 

Istraživanje je bilo fokusirano na islamsku praksu molitve, ali sličnih pokreta ima i kod kršćana i Židova. Pokreti su slični onima kod joge ili fizikalne terapije za tretiranje boli u donjem dijelu leđa, kaže koautor studije dr. Mohammad Khasawneh, profesor sistemskih znanosti i industrijskog inžinjeringa na Binghamtonu.

 

Klečeći položaj može povećati elastičnost zglobova

 

Oni koji se mole mogu eliminirati fizički stres i tjeskobu, a ovo istraživanje sugerira da se molitveni ritual može smatrati efikasnim kliničkim tretmanom neuromuskulatorne disfunkcije. Uglovi saginjanja ovise o obliku tijela. Maksimalna kompresija koja nastaje kod položaja tijela molitelja je niža od maksimalnih preporuka.

 

A pokreti se mogu smatrati kliničkim tretmanom za bol u donjem dijelu leđa koji zahtijevaju drugačije pokrete nego što ljudsko tijelo radi na dnevnoj osnovi. Klečeći položaj može povećati elastičnost zglobova i pokretljivost, ali nezgodan ugao može uvećati bol.

 

Potrebno je još studija koje bi promatrale efekte na tjelesno hendikepirane pojedince, one sa ekstremnim oblikom tijela i trudnice, da bi pronašli najbolji pokreti i položaji za ove grupe ljudi. Na tjelesno zdravlje utječe način života te socioekonomski i religiozni faktori. Studija pokazuje da definitivno postoji čvrsta veza između molitve i predostrožnosti u održavanju zdravog i dobro pokretnog tijela.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!