Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a

Odlukom Suda u Hagu poražene su dvije politike - Izetbegovićeva i Dodikova. Ovdje nema pobjednika...

Front10.03.17, 12:14h

Odlukom Suda u Hagu poražene su dvije politike - Izetbegovićeva i Dodikova. Ovdje nema pobjednika...
NaglašZa predsjednika SDS-a ovakva odluka Suda je zapravo poruka svim političkim liderima u BiH i političkim partijama da se svojim populističkim i retrogradnim teorijama ne mogu igrati građanima, kojima je potrebna politička stabilnost, vraćanje poljuljanog povjerenja i ekonomski razvojava da je vjerovao u ovakvu odluku Suda, ali je imao određene bojazni da bi se donošenje odluke moglo odužiti na nekoliko mjeseci

 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica kazao je danas u Istočnom Sarajevu da ova stranka ne vidi nijedan razlog da se likuje zbog jučerašnje odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je odbačen zahtjev za reviziju presude tog suda iz 2007. godine u predmetu BiH protiv Srbije.

 

Ipak, izrazio je uvjerenje da u ovom slučaju nema pobjednika, za njega je jedini pobjednik Dejtonski mirovni sporazum i odgovorne politike koje su na razuman način, kaže, podržavale dejtonske principe i ustavne nadležnosti.

 

Naglašava da je vjerovao u ovakvu odluku Suda, ali je imao određene bojazni da bi se donošenje odluke moglo odužiti na nekoliko mjeseci, "a takvo nešto odgovaralo bi samo onima koji su izazvali političku krizu, ali i onima koji su imali namjeru produbiti je".

 

- U ovom slučaju poražene su dvije politike. Jedna člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića zbog izvaninstitucionalnog djelovanja, a druga predsjednika Republike Srpske i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je zagovarao napuštanje institucija kako bi tu krizu produbio - ustvrdio je Govedarica.

 

Za predsjednika SDS-a ovakva odluka Suda je zapravo poruka svim političkim liderima u BiH i političkim partijama da se svojim populističkim i retrogradnim teorijama ne mogu igrati građanima, kojima je potrebna politička stabilnost, vraćanje poljuljanog povjerenja i ekonomski razvoj.

 

Ocijenio je i da je odluka da se revizija pokrene bila neodgovorna politička odluka, posebno jer, je, kako tvrdi, Izetbegović znao za obavještenje koje je Sud prošle godine poslao i naveo da Sakib Softić nije više ovlašteni agent u tom sudu.

 

Stoga je iznio stav da Izetbegović treba snositi odgovornost za to, ali je mišljenja da se kriza sada ne može produbiti nego očekuje stabilizaciju političkih prilika u zemlji jer se iz ovoga trebaju izvući pouke i shvatili da građanima nisu potrebne krize.

 

Kada je u pitanju najavljena posjeta premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica smatra da to treba biti trenutak kada će kriza biti pobijeđena u Bosni i Hercegovini.

 

Pozvao je sve političke lidere na poštovanje dejtonskih principa i ustavnih nadležnosti te da se radi u interesu građana, na izbjegavanje kriza i konflikata jer je BiH, zaključio je, potreban snažan evropski iskorak koji obećava uređeno i napredno društvo.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook