po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH

SIPA u akciji 'Twins 1' : Hapšenje na Ilidži zbog navođenja na prostituciju

Hronika09.03.17, 11:07h

SIPA u akciji 'Twins 1' : Hapšenje na Ilidži zbog navođenja na prostituciju
U saradnji sa policijom R Austrije i SR Njemačke, po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, na području općine Ilidža izvršen je pretres objekata na dvije lokacije

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli akciju kodnog naziva "Twins 1".

 

U saradnji sa policijom R Austrije i SR Njemačke, po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, na području općine Ilidža izvršen je pretres objekata na dvije lokacije i slobode su lišene dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca.

 

Za osobe lišene slobode se sumnja da su duži vremenski period, iskorištavajući težak socijalni položaj, dugogodišnju nezaposlenost, zaduženost, naivnost i lakomislenost vrbovali više mlađih ženskih osoba sa područja R Hrvatske i BiH, te ih slali u SR Njemačku i Austriju da se bave prostitucijom.

 

Ovakvim akcijama SIPA pokazuje da je spremna da se suoči sa najsloženijim oblicima međunarodnog organizovanog kriminala i da je respektabilan i pouzdan partner kako policijskim agencijama iz zemalja okruženja, tako i zemalja Evropske unije, saopćeno je iz SIPA-e.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook