PREDSJEDNIK RS U MOSKVI

Lavrov u razgovoru s Dodikom: Zabrinuti smo zbog stanja u BiH, znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči

Front02.03.17, 16:16h

Lavrov u razgovoru s Dodikom: Zabrinuti smo zbog stanja u BiH, znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči
Lavrov je naglasio da je stav Rusije zasnovan na sporazumima koji su do sada postignuti, naročito, tijekom Dodikovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

 

 

Moskva je zabrinuta zbog pokušaja da se uz podršku Zapada izmijeni Dejtonski sporazum, izjavio je danas šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Moskvi.

 

Lavrov je naglasio da je stav Rusije zasnovan na sporazumima koji su do sada postignuti, naročito, tijekom Dodikovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Tanjug pisanje ruske agencije TASS.

 

Šef ruske diplomacije dodao je kako je cilj tih sporazuma osigurati "strogu usklađenost" s Dejtonskim sporazumom i spriječiti kršenje prava konstitutivnih naroda.

 

"Nedavni pokušaji da se preispitaju ova načela izazivaju zabrinutost. Znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči na te pokušaje ili ih otvoreno podržavaju. Mi smo poduzimali aktivne korake kako bi ih zadržali u okviru granica koje odobravaju Ujedinjeni narodi", kazao je Lavrov.

 

Dodik je prethodno za TASS kazao da neće biti referenduma o neovisnosti Republike Srpske, iako bi mnogi to htjeli.

 

"Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizirati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rješenja. To je sasvim logično u političkom životu", izjavio je Dodik.

 

On je dodao kako bi Republici Srpskoj najviše odgovaralo kada bi se Bosna i Hercegovina vratila "slovu" Dejtonskog sporazuma.

 

"To bi bila BiH u kojoj bi mi mogli biti, inače u bilo kojoj drugoj BiH teško će nam biti ostati", rekao je Dodik.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook