FOTO/ Grand kafa predstavlja

'Gospodin mangup' - prva umjetnička monografija o Draganu Nikoliću: Pamtimo ga kao Prleta, Popaja, Urketa, hadži Zamfira...

Kultura02.03.17, 12:43h

'Gospodin mangup' - prva umjetnička monografija o Draganu Nikoliću: Pamtimo ga kao Prleta, Popaja, Urketa, hadži Zamfira...
Monografija, čije ime najbolje opisuje ličnost Dragana Nikolića, nazvana "Gospodin mangup" naći će se u prodaji u BiH u svim Laguninim klubovima čitalaca u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli


Pamtimo ga po maestralnim ulogama Prleta, Brane Flojda, učitelja Miloša, Karuza, Popaja, Zeke, Urketa, hadži Zamfira, Žila Rimea i mnoštvu drugih. Želeći da izraze zahvalnost za sav njegov trud, plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo, Grand kafa je inicirala nastanak monografije o slavnom glumcu Draganu Nikoliću.


Monografija, čije ime najbolje opisuje ličnost Dragana Nikolića, nazvana "Gospodin mangup" naći će se u prodaji u BiH u svim Laguninim klubovima čitalaca u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

 

U želji da javnosti prvi put na jednom mjestu predstavi jedinstveno svjedočanstvo o glumačkoj i moralnoj veličini najvećeg šarmera i najvoljenijeg glumca uz čije su uloge odrastale generacije i u dogovoru sa njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić, nastala je ova umjetička biografija koju će objaviti izdavačka kuća Laguna.

 

dragan-nikolic-i-milena-dravic


Kroz priče brojnih eminentnih autora o velikom Gagi Nikoliću lako ćemo saznati da se gospodin i mangup ne može postati. Gospodin i mangup se kao takav jednostavno rađa. Uz njegove uloge odrastale su generacije mladih ljudi poistovjećujući se sa njegovim ulogama.  


Dragan Nikolić i Milena Dravić su bili glavni protagonisti u nizu reklamnih kampanja za Grand kafu, koja svoju proizvodnju ima i u Bosni i Hercegovini.  


- Inicijativa za monografiju Gagi Nikoliću, našem velikom prijatelju, jednom od najvećih glumaca sa ovih prostora, nastala je iz naše želje da se, zajedno sa njegovim poštovaocima, još jednom podsjetimo njegovog neprevaziđenog talenta, profesionalnosti i prepoznatljivog šarma, po kojem ćemo ga uvijek pamtiti. Posebno nam je drago da djelo izlazi u godini jubileja Grand kafe, izjavio je Andrej Bele, generalni direktor Strateškog poslovog područja kafa Atlantic Grupe.


Pola vijeka je Dragan Nikolić trajao na jugoslovenskoj umjetničkoj sceni. Kao glumac u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao junak filmova koji predstavljaju bogatstvo jedne kinematografije. Na prostoru nekadašnje Jugoslavije, Dragan Nikolić je bio jedan od najvoljenijih glumaca.

 

gospodin-mangup-dragan-nikolic2


- Imala sam tu privilegiju da smo drugovali više od četiri decenije, što je podrazumijevalo i određenu bliskost. Sve te godine prijateljstva, utkale su se u ovu monografiju, u čijoj osnovi je ljubav prema junaku jedne kinematografije, teatra i televizije. Posebnu zahvalnost dugujemo Grand kafi, na ideji i inicijativi koju su preuzeli kako bi ova knjiga ugledala svjetlo dana, izjavila je Radmila Stanković, urednica monografije.

 

gospodin-mangup-dragan-nikolic1


Svoje priče i sjećanja na Gagu Nikolića ispričali su filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg i televizijski uposlenik Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra, Miloš Radović i Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik dnevnog lista Danas.


Urednica fotografije je Goranka Matić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook