Posebna sjednica NSRS-a u toku

Dodik: Da li ste čuli ijednog Bošnjaka da je doveo u pitanje legalitet revizije?

Front27.02.17, 14:13h

Dodik: Da li ste čuli ijednog Bošnjaka da je doveo u pitanje legalitet revizije?
Ovo je najžešći udar na BiH i ne smijemo ga propustiti. Kako ćemo se ponašati kad neko dođe i kaže da je popunjen upitnik Evropske komisije i već poslan, a nas niko nije konsultovao

 

U Banjoj Luci održava se posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

 

Poslanicima se obratio predsjednik RS-a Milroad Dodik, koji je naveo da je sjednica važan trenutak za RS koji će odrediti.

 

"Tužba je pravno analizirana do detalja i mogli smo čuti da na tu tužbu i presudu nije bilo moguće uputiti žalbu, nego samo reviziju. Tužba nije nikada bila legalna. Alija Izetbegović je 1993. godine podnio neku tužbu u uslovima kada nije mogla predstavljati BiH. Bez obzira na sve to i bez obzira na činjenicu da je BiH po Dejtonu predstavljala sve, pa i nas iz RS, međunarodni faktor je prihvatio takvu nepotpunu i lažnu tužbu koja je podnesena", kazao je Dodik, dodavši da je za njega RS iznad svake partije, pojedinca, fotelje ili privilegije, penosi Oslobođenje.

 

"NSRS je jedino mjesto gdje se mogu definisati interesi RS-a. Danas moramo definisati NSRS kao mjesto svih naših odluka. Ovo je velika kriza koju je nizom loših odluka proizveo Bakir Izetbegović. Ovo je najbrutalniji udar na funkcionisanje institucija jer je jedan član Predsjedništva napustio institucije i sa neformalnom grupom donio odluku. Ovo je samo kulminacija stanja u kojem se BiH nalazi od 1995. godine. Moramo se stalno podsjećati svih vjerskih garnitura iz bošnjačkogh naroda koji su činili sve da naša prava ukinu".

 

Dodik smatra da su se predstavnici politike Bošnjaka godinama mijenjali, ali politika nije.

 

"U čemu je razlika politike Izetbegovića, reisa Cerića, Tihića? Ljudi su se mijenjali, ali politike nisu. Njih sve okuplja mržnja prema RS-u i neće propustiti priliku da manifestuju ono što znaju. Da li ste čuli ijednog Bošnjaka da je doveo u pitanje legalitet revizije. Izetbegović i njegovi sljedbenici su urušili BiH dodatno. Ovo je najžešći udar na BiH i ne smijemo ga propustiti. Kako ćemo se ponašati kad neko dođe i kaže da je popunjen upitnik Evropske komisije i već poslan, a nas niko nije konsultovao", prenosi Oslobođenje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook