Premijer FBiH obećava

Novalić: Zakoni o doprinosima i porezu na dohodak neći biti teret ni za radnike ni za poslodavce

Front27.02.17, 13:18h

Novalić: Zakoni o doprinosima i porezu na dohodak neći biti teret ni za radnike ni za poslodavce
Naveo je da će u ovoj godini fokus biti na poslovnom okruženju, socijalnim zakonima te je najavio početak borbe protiv korupcije

 

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu, prije početka debate "Efekti Reformske agende na zapošljavanje, poslovnu klimu i konkurentnost", koju su organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI), da je Reformska agenda najveće rezultate postigla upravo u finansijskoj sferi, te da on dolazi iz realnog sektora i dobro zna koji su zakoni omogućavali funkcioniranje sivog tržišta i tokove sivog kapitala.

 

- Mi upravo zatvaramo te tokove i to nije naročito vidljivo građanima pa čak ni parlamentarcima jer trebate biti finansijski stručnjak da biste to primijetili - kazao je Novalić.

 

Istakao je da će novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak to dovršiti, dok drugi zakoni sprečavaju pranje novca i finansiranje svih neželjenih djelatnosti.

 

Naveo je da će u ovoj godini fokus biti na poslovnom okruženju, socijalnim zakonima te je najavio početak borbe protiv korupcije.

 

Naglasio je da zakoni o doprinosima i porezu na dohodak neći biti teret ni za radnike ni za poslodavce, niti će od njih neko profitirati, već da je riječ o neutralnoj reformi kako je i navedeno u Pismu namjere  MMF-u.

 

Pojasnio je da je iz Reformske agende provedeno 36 posto tačaka koje se tiču fiskalne politike, oporezivanja, tržišta rada, poslovnog okruženja i socijalne sfere, a da na red dolaze vladavina prava i javna uprava.

 

Program-menadžer CCI-a Adis Arapović ocijenio je da dosadašnje reforme nisu ostvarile posebne rezultate kada su u pitanju poslovna klima i konkurentnost.

 

Rekao je novinarima da su na tržištu rada, nakon mnogo godina, zaustavljeni negativni trendovi, iako je smanjenje nezaposlenosti vrlo malo.

 

Istakao je da je zabilježen drastičan pad priliva direktnih stranih investicija zbog političke nestabilnosti, stalnih tenzija i obračuna među političkim akterima, kao i da sporadično ukidanje administrativnih barijera ne dovodi do poboljšanja poslovnog ambijenta.

 

- Čak svjedočimo da nema rasterećenja privrede, već se naprotiv uvode novi porezi i fiskalni i parafiskalni nameti što ne doprinosi poboljšanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda radnika i svih onih koji to žele biti - naveo je Arapović.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!