Bošnjaci tvrde da je reakcija pretjerana

Danas sjednica NSRS-a o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije

Front27.02.17, 08:22h

Danas sjednica NSRS-a o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije
Srpski predstavnici vlasti su najavili da očekuju da se na tom posebnom zasjedanju zauzeme stav i o načinu budućeg djelovanja predstavnika RS-a u bh.institucijama

 

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će se razmatrati Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, zakazana je za danas.

 

U Informaciji se navodi da Predsjedništvo BiH "nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije niti su se članovi tog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke“.

 

- Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.

 

Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Sudom u Haagu bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje te osobe – navodi se u Informaciji koja će biti predmet posebne sjednice.

 

Poslanicima će se, kako se očekuje, obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

 

Srpski predstavnici vlasti su najavili da očekuju da se na tom posebnom zasjedanju zauzeme stav i o načinu budućeg djelovanja predstavnika RS-a u bh.institucijama.

 

Tvrde da su bošnjački lideri podnošenjem "nelegitimnog i vaninstitucionalnog zahtjeva za reviziju presude izazvali najveću krizu u BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma“.

 

S druge strane bošnjački zvaničnici smatraju da ne stoje ovakve tvrdnje te da je reakcija srpske strane pretjerana i da ratne žrtve zaslužuju pravdu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook