tokom nadolazeće sjednice

Majkić: NSRS će odrediti način ponašanja poslanika iz RS-a u parlamentu BiH

Front25.02.17, 12:48h

Majkić: NSRS će odrediti način ponašanja poslanika iz RS-a u parlamentu BiH
Postoji mogućnost, dodala je, da neki srpski poslanici taj stav koji će biti zauzet i neispoštuju

 

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da će način ponašanja poslanika iz RS-a u tom zakonodavnom tijelu biti definisan u ponedjeljak, 27.februara, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

-To će za nas biti obavezujuće – rekla je Majkić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Postoji mogućnost, dodala je, da neki srpski poslanici taj stav koji će biti zauzet i neispoštuju.

 

Kako izaći iz trenutne krize je, kaže, pitanje za one koji su je proizveli.

 

Nije željela da procjenjuje šta je potrebno uraditi kako bi BiH napokon krenula naprijed.

 

-Nepotrebno smo se doveli u ovu situaciju. Mislim da zemlja koja ima ambicije da napravi ozbiljan iskorak prema EU nije se smjela dovesti u ovakvu situaciju. Poznato je da nam je ionako situacija usijanja, a dovesti se u ovu današnju poziciju, mogu samo ljudi koji ne žele da se ova zemlja kreće prema budućnosti... -  ustvrdila je poslanica SNSD-a.

 

Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će u ponedjeljak Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

 

U Informaciji se navodi da nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke.

 

-Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju. Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Sudom u Hagu bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica - stoji u Informaciji.

 

Poslanicima na sjednici trebalo bi da se obrate predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook