Glavna tužiteljica upozorila

Burzić: Politika se ozbiljno bavi Tužilaštvom KS!

Hronika24.02.17, 15:39h

Burzić: Politika se ozbiljno bavi Tužilaštvom KS!
Naglasila je da je intencija Tužilaštva KS da pokaže svim potencijalnim počiniteljima da se kriminal ne isplati, te istaknula riješenost da s djetanicima ove institucije i nadalje istrajava u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) je u toku 2016. godine podiglo ukupno 1.289 optužnica kojima su obuhvaćene ukupno 1.534 optužene osobe, a na temelju optužnica ovog tužilaštva doneseno je 249 pravomoćnih  osuđujućih presuda (izrečeno ukupno 100 godina i dva mjeseca zatvora), 15 oslobađajućih i dvije odbijajuće presude.

 

Podaci su to prezentirani danas na godišnjoj pres-konferenciji glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, koja je, referirajući se na parametre u radu  Tužilaštva KS u 2016. godini, ocijenila da je ostvaren značajan napredak u pogledu efikasnosti, te da je pritom fokus bio na predmetima u vezi s korupcijom, organiziranim i privrednim kriminalom.

 

Izrečene ocjene ilustrirala je podacima o tome da je ovo tužilaštvo u periodu od 1. januara 2016. godine do 24. februara 2017. godine u saradnji s policijskim agencijama samo u predmetima privrednog kriminala i korupcije realiziralo deset akcija u kojima je uhapšeno 60 osoba.

 

Istovremeno, Tužilaštvo KS je u protekloj godini zaprimilo 4.129 prijava protiv 6.062 osobe, te je otvorilo 50 istraga za koruptivna krivična djela, što je za duplo više nego u prethodnoj godini, a u vezi s čime je podignuto 19 optužnica, odnosno tri puta više nego u 2015. godini.

 

Burzić je kazala da je u protekloj godini definitivno riješen problem zastara, odnosno da je stanje u tom pogledu ažurirano, te da je u sklopu primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine doneseno devet rješenja kojima je zabranjeno raspolaganje imovinom, vrijednom više od dva miliona KM.

 

Naglasila je da je intencija Tužilaštva KS  da pokaže svim potencijalnim počiniteljima da se kriminal ne isplati, te istaknula riješenost da s djetanicima ove institucije i nadalje istrajava u borbi protiv svih oblika kriminaliteta.  

 

Glavna kantonalna tužiteljica odgovorila je i na više pitanja, od čega se najveći broj odnosio na „slučaj Dženan Memić“ i navodne propuste u istrazi ovog slučaja, a u kontekstu izvještaja Ad-hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS, te ranijih izjava u vezi s ovim slučajem.

 

Burzić je u vezi s tim kazala da se izvještaj spomenutog Ad-hoc tijela odnosi na provjere u vezi s postupanjem službenih osoba MUP-a KS u istrazi koja je vođena u predmetu Memić, te da je to tijelo utvrdilo da je bilo propusta od tih osoba, a u vezi s čime je, kako je navela, i Tužilaštvo ranije formiralo predmet da bi se utvrdilo ima li krivične odgovornosti pojedinih ovlaštenih službenih osoba.

 

Dodala je da je općepoznato da je u ovom predmetu bila otvorena istraga po nepoznatom izvršiocu za krivično djelo ubistva, ali da je nakon provedenih radnji u toj istrazi došlo do promjene kvalifikacije, odnosno 'povratka' na prvobitnu kvalifikaciju kojim je ovaj slučaj tretiran kao saobraćajna nesreća.

 

Burzić je podsjetila i da su osumnjičeni u ovom predmetu bili u bijegu, te navela da je Federalno tužilaštvo koje je nadležno za nadzor rada Kantonalnog tužilaštva, a nakon što je Muriz Memić (Dženanov otac) iskazao sumnju u njegov rad (Tužilaštva KS), konstatiralo da je postupanje tužilaca, zaduženih u radu na predmetu bilo u skladu s procesnim normama, propisanim ZKP-om.

 

U vezi s istim predmetom, podsjetila je i na izvod iz Odluke Ustavnog suda BiH kojom je odbijena kao neosnovana apelacija Muriza Memića, podnesena  zbog navodne nedjelotvorne istrage u predmetu Tužilaštva KS, te je Ustavni sud BiH zaključio da ne postoji kršenje odredbi Ustava BiH i Evropske konvencije, odnosno da preduzetim radnjama u istrazi nije našao propust nadležnog tužilaštva.

 

Odgovarajući na druga novinarska pitanja u vezi s istragama koje se vežu i za nositelje pravosudnih funkcija, Burzić je podsjetila da su, u međuvremenu, osumnjičeni bivša sutkinja Općinskog suda Sarajevo Lejla Fazlagić, kao i tužilac Tužilaštva KS-a Džemal Karić, navodeći da niko neće biti pošteđen, ukoliko se utvrdi da je odgovoran za određene nezakonitosti.

 

Potvrdila je da je Tužilaštvo KS angažirano na ozbiljnim istragama te da se 'taj krug' širi, ali i da je izložen određenim političkim pritiscima, uz opasku „da se politika ozbiljno bavi ovim tužilaštvom, ali da ono nije ničije“.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook