sastanak oko revizije presude

Dodik: Ovo je atak na sve Srbe, vraćanje priče na to da su Srbi počinili genocid koji se nije ni dogodio!

Front22.02.17, 16:24h

Dodik: Ovo je atak na sve Srbe, vraćanje priče na to da su Srbi počinili genocid koji se nije ni dogodio!
Dodik je, poslije sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, te članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, izjavio kako iza inicijative za reviziju presude, zapravo, leži želja da se ukine Republika Srpska

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu u Beogradu kako inicijativa za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, predstavlja "akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima".

 

Dodik je, poslije sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, te članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, izjavio kako iza inicijative za reviziju presude, zapravo, leži želja da se ukine Republika Srpska.

 

"Žele vratiti priču na to da su Srbi u BiH počinili genocid, koji se nije ni dogodio. Nezadovoljni ranijim presudama, spremni su da svojataju BiH i da kažu da nismo tamo prisutni u organima. Izetbegović je ovim zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi, i ugasio je svjetlo kada je riječ o BiH", rekao je Dodik, navodi Tanjug.

 

Po njegovim riječima, inicijativa pokretanja revizije predstavlja kraj procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini.

 

"Ovo govori da su propali napori međunarodne zajednice da se postigne pomirenje, koje je ovim ugašeno, jer ako netko misli da u ime svih nas može odlučivati, onda se povjerenje ne može graditi na taj način", rekao je Dodik.

 

Ustvrdio je kako je inicijativa formalno uperena protiv Srbije, ali da je to zapravo "atak na sve Srbe u svijetu".

 

Dodik je dodao da je uvjeren kako će Međunarodni sud pravde odbiti inicijativu o reviziji presude, ali i da "ostaje primaran problem da netko (Izetbegović) želi da odlučivati u ime drugih u BiH".

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook