Novi zahvat

KCUS: Na Klinici za abdominalnu hirurgiju urađena Whipple-ova operacija

Hronika21.02.17, 11:04h

KCUS: Na Klinici za abdominalnu hirurgiju urađena Whipple-ova operacija
Pored navedene operacije u Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS su izvedene i laparoskopske operacije trupa i repa pankreasa - distalne splenopakreatektomije, koje takođe nisu uobičajene operacije na ovim prostorima

 

Na Klinici za abdominalnu hirurgiju Klničkog centra Univerziteta u Sarajevu je urađena laparoskopska cefalična pankreatoduodenektomija, popularno Whipple-ova operacija.

 

Whipple-ova operacija je jedan od najtežih operativnih zahvata u abdominalnoj hirurgiji, a laparoskopski pristup je operativna metoda koja se radi samo u nekoliko high volume centara u svijetu.

 

Pacijentica je dobro podnijela operativni zahvat i uspješno se oporavlja od operacije, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću KCUS-a.

 

Pored navedene operacije u Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS su izvedene i laparoskopske operacije trupa i repa pankreasa - distalne splenopakreatektomije, koje takođe nisu uobičajene operacije na ovim prostorima.

 

Pored navedenog na Klinici za abominalnu hirurgiju se rade i laparoskopske resekcije kolona, želuca, korekcija hijatus hernija kod želuca i endo metode plastike prednjeg trbušnog zida koje su prilično standardizovane metode u svijetu, a nisu obznanjene ni do danas.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook