KRIZA MUSLIMANSKOG SVIJETA KAO KRIZA SUBJEKTA (II)

Otrov Trumpove kampanje sada postaje stvarnost: Za Muslimane u SAD-u on je direktna prijetnja, a to znači...

Hronika10.11.16, 10:32h

Otrov Trumpove kampanje sada postaje stvarnost: Za Muslimane u SAD-u on je direktna prijetnja, a to znači...
U SAD-u su veoma aktivni fundamentalistički evangelisti koji jasno i odlučno pozivaju na uništenje islama, u uvjerenju da je on najveća pošast svijeta. Njihov predvodnik Rod Parsley ima velik utjecaj na američke političare, posebno na republikance

 

 

Od prije nekoliko dana ovdašnjoj javnosti dostupna je nova knjiga bh. akademika Esada Durakovića, pod nazivom "Kriza muslimanskog svijeta kao kriza subjekta". Ugledni bh. akademik u ovoj knjizi analizira pojavu brojnih frakcija u muslimanskom svijetu koje krvare u bespoštednim međusobnim ratovima, ali se kroz prizmu tih sukoba bavi i analizom današnjih odnosa Istoka i Zapada.

 


Knjigu je za bh. tržište izdala izdavačka kuća "Tugra", a u narednim danima na DEPO Portalu možete čitati njene pojedine odlomke... U svjetlu rezultata predsjedničkih izbora u SAD-u i pobjede Donalda Trumpa, u novom nastavku donosimo odlomak (zapisan u dvije fusnote) koji se odnosi na ogorčenost muslimanskih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama Trumpovom ksenofobičnom i islamofobičnom kampanjom, i izvjesnim posljedicama koje će ona proizvesti.


Nakon Trumpove pobjede, ova alarmantna predviđanja čine se još izvjesnija...   

 

[1] Događaji prestižu jedan drugoga. Naime, ovaj tekst o Trumpovoj predizbornoj kampanji bremenitoj ksenofobijom, pisao sam 5. avgusta 2016. godine, Nedugo zatim, svjetski mediji objavili su da je neidentificirana osoba s leđa, iz neposredne blizine, ubila imama i njegovog pomoćnika u jednoj četvrti u New Yorku. (Koliko mi je poznato, ubica još nije uhvaćen.)


Muslimanska zajednica u toj četvrti je ogorčena, a zanimljiva je njena reakcija, po onome što smo mogli gledati na TV, a što potvrđuje upravo moje opservacije o Trumpovoj izbornoj kampanji usrdsređenoj na islamofobiju. Naime, muslimani u tome kvartu (u tome džematu) govore kako je za ubistvo njihova imama i pomoćnika kriva Trumpova kampanja, jer je on svojim islamofobnim nastupima motivirao ubicu muslimanskih predvodnika u New Yorku.


Konstatacija je tačna jer, makar ubica i ne bio uhapšen, postoje ovdje dvije identificirajuće pozicije. Jedna je da se dogodilo ubistvo muslimanskih čelnika upravo u jeku takve kampanje predsjedničkog kandidata, a druga je također važna makar i ne bila tačna: muslimani smatraju da otrov Trumpove kampanje već djeluje, što znači da je u muslimanskoj zajednici on već lociran kao naročita prijetnja te vrste.


Bitna je ta recepcija, bez obzira na konačan ishod policijske istrage, ili presude. Takve stvari, nažalost, valja očekivati u još većem obimu.


[2] U SAD-u su veoma aktivni fundamentalistički evangelisti koji jasno i odlučno pozivaju na uništenje islama, u uvjerenju da je on najveća pošast svijeta. Njihov predvodnik Rod Parsley ima velik utjecaj na američke političare, posebno na republikance (Margolis, op. cit., str. 379).


Iz te stranke je i Trump.


Tim „fundamentalističkim teleevangelistima“ pripada i velečasni John Hagee (njega je John McCain nazivao svojim duhovnim vođom), koji također poziva na uništenje islama, a dva puta dnevno govori na 75 radio stanica i 125 TV stanica u SAD i Canadi.


Ta „javna kampanja mržnje“ podsjeća nas „da je islamofobija danas jedina dopustiva javna predrasuda“ (Margolis, op. cit., str. 378).

 

- Nastavlja se -

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook