Reakcija na tekst objavljen na Depo portalu

Aluminij: 'Stečajna mafija' pokušava ugasiti firmu i nanijeti štetu aktuelnom uspješnom rukovodstvu

Hronika03.05.15, 18:33h

Aluminij: 'Stečajna mafija' pokušava ugasiti firmu i nanijeti štetu aktuelnom uspješnom rukovodstvu
Povodom (nejasne tj. nema razloga) navale nad objavom: 'ALUMINIJ pred stečajem', iz uprave ove firme stiže reakcija na, kako se tvrdi 'nejasno napadanje ALUMINIJA - jer ta poplava koju ste svojim natpisima učinuli ALUMINIJU, više čini štete nego koristi Aluminiju i cijeloj FBiH'

 

Da bismo bili jasniji u našoj reakciji, potrebno je da građani u FBiH saznaju da su u ALUMINIJU samo tri dioničara tj. struktura vlasništva jeste: 

(1)    Vlada FBiH – državno vlasništvo sa 44%, 
(2)    Vlada Republike Hrvatske sa 12% i 
(3)    “Mali dioničari” sa 44%, (trenutno ih ima 2.328),

 

Upravo ova činjenica – informacija, treba svima, pa i navedenim potalima i radiju da budu inspiracija da se teži smanjenju tenzija i na svaki drugi način, da se omogući da ALUMINIJ radi i proizvodi upravo onako kako se trudi da radi sadašnja Uprava ALUMINIJA na čijem je čelu director NIKICA LJUBIĆ.

 

Zakon o stečaju u FBiH je nama potupno jasan tj. jasno nam je: tko pokreće zahtjev za otvaranje stečaja, tko vodi stečaj, uloga odbora povjerilaca, uloga stečajnog sudije, i uloga stečajnog upravnika, i jasno nam je, a što mislimom da je i Vama jasno, da su dosadašnji stečajevi u FBiH gasili firme a nisu htjeli da se firme spašavaju, tj. da se firme revitaliziraju što i jeste osnovni cilj stečaja. 

 

Stah od stečaja jeste prisutan upravo zbog navedenih razloga jer “stečajna mafija” koja je na djelu posljednih nekoliko godina u FBiH ima “svoj legitimitet” u FBiH, što je jasno i Vama. Za nastanak ovakvih Stečajeva, u večini slućajeva u FBiH su zaslužni raniji rukovodioci u Upravama i Nadzorni odborima, (op.a. otvaranjem stečaja sakrivaju svoja krivična djela), upravo kako “ONI” žele da proizvedu stanje i u ALUMINIJU d.d. Mostar.
Trenutna uprava ALUMINIJA je u sastavu:

 

(1)    Nikica Ljubić, direktor Društva
(2)    Ivan Grle, izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak
(3)    Tomislav Lovrić, izvršni direktor za ekonomsko-financijske, računovodstvene i komercijalne poslove
(4)    Amar Hadžiomerović, izvršni direktor za pravne, kadrovske i zajedničke poslove
koja je otpoćela svoju misiju u ALUMINIJU, 03. 06. (listopada) 2014.g. i od tog datuma pa sve do danas članovi Uprave ALUMINIJA nižu USPJEHE i to treba spomenuti. 

 

Uspjesi se ogledaju u:
(1)    realizaciji – (izvanrednog) zaključenog Sporazuma i 8 Anexa sa Vladom FBiH i sa JP “ELEKTROPRIVREDA” Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar gdje su uz razumjevanje (bivšeg) Ministra Erdala Trhulja i directora JP “EP” HZHB g, Nikole Krešića uspješno vrača dug za potrošenu električnu energiju,
(2)    borbi za povrat “SAMAČKOG HOTELA” ALUMINIJA gdje Agencija za privatizaciju HNK želi da po svaku cijenu to otme od ALUMINIJA i gdje želi da za bagatelnu cijenu proda taj /devastirani/ hotel i atraktivnu lokaciju u centru Mostara,
(3)    vrlo uspješnoj zaštitili “trečag dioničara”, na taj način što su vanberzansku cijenu dionica od 10KM/dion. podigli, u redovnoj trgovini, na cijenu od 800KM/dion. tj. uspjeli su da formiraju cijenu tako da su nakupcima – tajkunima “otkinuli krila”, i
(4)    ostvarivanju realizacije, tako da je Aluminij d.d. Mostar zaključio prvo ovogodišnje tromjesečje s 5.600.000,00 KM dobiti.
(5)    Trebali bi još da nabrojimo rezultate ove UAPRAVE ALUMINIJA ali je i ovo dovoljno da se s nerazuminim natpisima i vijestima kakvi su bili s Vaše strane u stilu: “ALUMINIJ ide u stečaj”, “DEPO PORTAL U POSJEDU ŠOKANTNOG FINANSIJSKOG IZVJEŠTAJA, Aluminij pred stečajem: Dok su direktori primali ogromne plate, firma stigla do kolapsa!”

 

”Podaci iz povjerljivog izvještaja revizorske kuće: Blokirana većina računa mostarskog Aluminija” i “Mostarski Aluminij pred stečajem: 213,8 miliona KM duga u 2014. Godini”, ORESTANE tj. da se prekinu takvi natpisi i takve vijesti.
Zbog čega Vam je to u interesu da se objavi a nije u interesu rad i boljitak koji je vidljiv u ALUMINIJU, (naslučujemo) ali nije nam jasno. 
Stoga Vas molimo i sugerušemo Vam da ne zaustavjate “mašinu” koja se popravila i koja je krenula u dobrom pravcu. 
Protiv uzroćnika stanja u ALUMINIJU do 3.6.2014.g. borimo se i mi a i Tužilštvo BiH i u HNK. 

 

Imena lica koja ste spomenuli u tim člancima kao što su: Mijo Brajković, Ivo Bradvica, Mladen Galić, Željko Boras, Marinko Ivanović, Ante Rezić, Bruno Čale i Josip Đogić, to ste dobro uradili i na tome treba da se beziraju informacije o ALUMINIJU a nikako da se spominje kobni – zločudni Stečaj jer zlobnicima idete “na ruku” a trenutna Uprava ima zbog toga bespotrebnih problema, navodi se u reagiranju uprave Aluminija d.d. Mostar.

 

 

(DEPO PORTAL/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook