IZVEDENA PREDSTAVA 'MAJSTOR'

Počeo 13. festival bh. drame Zenica -Sarajevo 2014

Arhiva09.05.14, 11:09h

Svečanim otvaranjem, koje je sinoć održano istovremeno u dva grada Sarajevu i Zenici, i predstavom “Majstor” u izvođenju glumaca Bosanskog narodnog pozorišta, počeo je 13. festival bosanskohercegovačke drame Zenica - Sarajevo 2014

predstava MajstorSvečanim otvaranjem, koje je sinoć održano istovremeno u dva grada Sarajevu i Zenici, i predstavom “Majstor” u izvođenju glumaca Bosanskog narodnog pozorišta, počeo je 13. festival bosanskohercegovačke drame Zenica - Sarajevo 2014.

U foajeu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici prezentovana je dokumentarna retrospektivna izložba o tridesetpetogodišnjem novinarskom i umjetničkom radu novinara Dževdeta Tuzlića, a sarajevska publika je pratila predstavu "Majstor", koju je po tekstu Ronalda Harvuda režirao Dino Mustafić.

U organizacionom odboru Festivala ističu sjajne reakcije publike u oba grada, koje nagovještavaju veliku posjećenost i narednih festivalskih dana.

Takmičarski dio programa počinje večeras na sceni Sarajevskog ratnog teatra gdje će se domaći ansambl predstaviti predstavom "Tajna džema od malina" u režiji Selme Spahić.

Zenička publika će večeras pratiti predstavu "Dvanaest zvjezdica" autorsko djelo Aleksandra Pejakovića, koju će u okviru pratećeg programa izvesti članovi ansambla Banjalučkog studentskog pozorišta.

Stručni žiri, koji ove godine čine Alja Predan, umjetnička direktorica festivala "Borštnikovo srečanje" Maribor, Slovenija, prof. Janko Ljumović, pozorišni producent i direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, Irina Dobnik, glumica iz Sarajeva, Lajla Kaikčija, pozorišna rediteljica iz Sarajeva, te dr. Muris Bajramović, univerzitetski profesor iz Zenice, od sutra do utorka 'seli se' u Zenicu.

U subotu će u okviru takmičarskog dijela programa biti izvedena predstava "Mousefuckers", rađena u produkciji zeničkog BNP-a, koju je po tekstu Almira Imširevića režirao Stevan Bodroža.

U dijelu subotnjeg pratećeg programa organizatori su pripremili predstavljanje crnogorskog časopisa “Gest” i razgovor s glumicom Mirom Banjac u kojem na Maloj sceni "Žarko Mijatović" može sudjelovati i publika.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook