U DOMU MLADIH OD 7. DO 9. MAJA

Žene poduzetnice sve na jednom mjestu: U Sarajevu počeli 1. međunarodni dani ženskog poduzetništva

Arhiva07.05.14, 15:06h

Tokom tri dana, koliko traje ovaj projekt, izlagat će 30 firmi iz naše zemlje, dok će se kroz razne debate i susrete s domaćim i inozemnim gostima predstaviti više od stotinu uspješnih poslovnih žena iz BiH

dani ženskog poduzetništvaU sarajevskom “Domu mladih” danas su počeli 1. međunarodni dani ženskog poduzetništva koje organizira Asocijacija poduzetnica BiH “One” u cilju promoviranja bh. kompanija kojima rukovode žene, a koji će trajati do 9. maja ove godine.

Kako je istakla Aida Zubčević, osnivačica Asocijacije “One” i vlasnica firme “Faveda” iz Sarajeva, na današnjoj press konferenciji, “Dani ženskog poduzetništva su prilika da se skrene pažnja javnosti na pozitivne primjere poslovanja u našoj zemlji.

- U FBiH postoji oko 2.100 firmi u kojima su žene većinski vlasnici. Jedan od razloga zbog kojih smo se odlučili organizirati ovaj projekt je i stoga što smo željeli skrenuti pažnju na upravo ovakve pozitivne priče koje donose profit i ekonomski razvoj ovoj zemlji bez ičije pomoći.

Poduzetnice koje su članice Asocijacije nisu vezane ni za jednu političku partiju, već se bave svojim biznisima i vode ih uspješno. Ovo će biti i prilika da one međusobno razmijene iskustva, uspostave nove saradnje ali i da posluže kao nadahnuće mladim ženama koje žele da započnu biznis – kazala je Zubčević.

Firme koje učestvuju na “Danima ženskog poduzetništva”:

Faveda, Ericson, Sarbos Mont, Kongresni Servisni Centar, Zona Casting Agency, Poslovna Izvrsnost, eKapija, Udruženje Gračaničko keranje, STZ "AlmaDerm", Centar Tradicionalne Alternativne Medicine, Magic Knot, Creativa, Poliklinika FM, Chronos, Neven, Violeta, Bosanskohercegovačka inicijativa žena, Udruženje Snaga žene, SDP P.M. Milk, UdruZene, La-Fansa, Registrovani poljoprivrednik općine Ustikolina.

Marijana Dinek, izvršna direktorica Fondacije Bosanskohercegovačka inicijativa žena, istakla je da političke garniture ove zemlje trebaju shvatiti važnost ekonomije. Oni su ti koji bi trebali kreirati povoljni ambijent za dolazak inozemnih investicija u našu zemlju. Time bi se olakšalo kompletno poslovanje u BiH.

Tokom tri dana, koliko traje ovaj projekt, izlagat će 30 firmi iz naše zemlje, dok će se kroz razne debate i susrete s domaćim i inozemnim gostima predstaviti više od stotinu uspješnih poslovnih žena iz naše zemlje. U sajamskom dijelu će biti održane radionice za poduzetnice, dok će posjetitelji večeras imati priliku uživati i u modnim revijama bh. dizajnerica Emine Husedžinović i Samre Menzilović – Ćatić.

Gosti okruglog stola “Razvoj ženskog poduzetništva, uloga zakonodavne i izvršne vlasti”, koji će biti održan sutra, 8. maja u Domu mladih u Sarajevu, između ostalih će biti i Martin Raguž, Fehim Škaljić, Svetlana Cenić.

dani ženskog poduzetništva


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook