RASKOL U STRANCI

Preglasani članovi vrha SDA danas sa Izetbegovićem?

Arhiva06.05.14, 09:35h

Preglasani članovi Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) za danas su u centrali stranke u Sarajevu zakazali još jedan pokušaj ''mirenja'' sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem
Bakir Izetbegović nova
Preglasani članovi Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) za danas su u centrali stranke u Sarajevu zakazali još jedan pokušaj "mirenja" sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Niko iz SDA u ovom trenutku nije mogao zvanično potvrditi održavanje sastanka, ali je više izvora navelo da je on planiran.  

Naime, skoro polovica članova Predsjedništva SDA je preglasana na posljednjoj sjednici prilikom smjene Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije. Nakon toga, 13 članova najvišeg vrha na čelu sa potpredsjednikom Adilom Osmanovićem zatražilo je prošle sedmice sastanak sa Izetbegovićem kako bi razjasnili situaciju u stranci.

Međutim, Izetbegović nije došao na sastanak iako su ga više od sat vremena čekale stranačke kolege.

Osmanović je tada za medije izjavio da su preglasani članovi predsjedništva SDA zaključili da se smjena nije trebala desiti i da se SDA mora vratiti na osnove Konvencije od prošle godine, a to znači da se bez saglasnosti predsjednika Sulejmana Tihića i jedinstva u SDA ne mogu donositi važne odluke.

Izetbegović je u emisiji TV1 ranije izjavio da neće biti ovakvog sastanka već da će sa preglasanim članovima vrha SDA razgovarati pojedinačno, no čini se da mu taj plan nije prošao, pa je isplaniran novi zajednički sastanak.

Veliki broj članova predsjedništva SDA je zabrinuto da je Izetbegović smjenom Alispahića započeo čistku Tihićevih ljudi te potpuno preuzimanje stranke mimo statutom predviđenih procedura. 

- Opravdano smo zabrinuti da će iste "ruke" i glasovi u Predsjedništvu, koje su uklonile Alispahića biti iskorištene za obračun sa svakim ko bi se eventualno suprotstavio Izetbegoviću ili samo iznio drukčije mišljenje. Ovo je nama poruka i kako će se stranačke liste za izbore praviti i da će ih krojiti Asim Sarajlić, a ne legitimni stranački organi i baza SDA koja i jeste snaga stranke. Ako je bio spreman ovako smjeniti Alispahića, pitanje je šta će pokušati uraditi svakome ko nije po njegovoj volji - kazao nam je jedan od članova vrha SDA pod uvjetom anonimnosti, prenosi NAP. 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook