KAKVO NAS VRIJEME ČEKA U MAJU

Kraj dugog kišnog perioda: Od sutra konačno sunce. ali...

Arhiva04.05.14, 19:56h

Nakon dugog i beznadežnog kišnog razdoblja, koje je zahvatilo cijelu Bosnu i Hercegovinu, konačno stižu nagovještaji ljepšeg i toplijeg vremena

proljeće 1Nakon dugog i beznadežnog kišnog razdoblja,  koje je zahvatilo cijelu Bosnu i Hercegovinu, konačno stižu nagovještaji ljepšeg i toplijeg vremena.

- Već sutra se očekuje sunčano vrijeme i prestanak padavina, ali uz prilično niske temperature za ovo doba godine, da bi u narednim danima došlo do potpune stabilizacije vremenskih prilika uz postepeni porast temperatura, najavio je bh. meteorolog Željko Majstorović u Dnevniku 2 BHT-a.

Poznati meteorološki sajtovi koje smo do sada pratili, a koji su vrlo uspješno prognozirali dane iza nas, također najavljuju ljepše doba, i to već od ponedjeljka. Prema norveškom sajtu Yr.no još malo kiše će biti sutra u ranim jutarnjim satima, da bi nas nakon toga prvog radnog dana u mjesecu maju sunce pratilo cijeli dan. No, temperature u unutrašnjosti maksimalno će dostizati 12 stepeni, a nešto toplije bit će na jugu zemlje.

Sunčano, i bez kapi kiše, zadržat će se cijele sedmice, no najviše temperature uglavnom će se kretati oko 18 stepeni.

Međutim, već u subotu slijedi novo pogoršanje i opet kiša, koja će donijeti novi pad temperatura i zadržati se sve do utorka, 13. maja. Nakon toga ponovo ulazimo u sunčani period i temperature koje će dostizati 20-tak stepeni pa i više.

Accuweather.com prvu kišu najavljuje već u četvrtak, 8. maja, ali mjestimično i kratkotrajno, dok bi se sunčano i vrlo toplo vrijeme, sa maksimalnim temperaturama i do 23 stepena, trebalo protegnuti sve do nedjelje. Nakon toga slijedi nekoliko sumornih, opet hladnih i kišnih dana, a potom stabilizacija uz lagani porast temperatura.

Tako se, prema ovom sajtu, od sredine pa sve do kraja ovog mjeseca možemo nadati obilju sunca i ugodnim temperaturama od 20 do 24 stepena, koje će, doduše, prekidati kratkotrajni pljuskovi.

Po svemu sudeći, maj će biti daleko ugodniji od ćudljivog aprila, ali će nas kiša i dalje povremeno pratiti.  

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook