NE SMIRUJE SE STANJE U UKRAJINI

Proruski separatista osnivaju svoju armiju i najavljuju marš na Kijev

Arhiva04.05.14, 15:30h

Nećemo stati, poruka je Ukrajinskih vlasti koje su najavile kako će nastaviti akciju protiv proruskih separatista na istoku zemlje

zastava separatistaNećemo stati, poruka je Ukrajinskih vlasti koje su najavile kako će nastaviti akciju protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Separatisti su najavili da će marširati u Kijevu, a premijer Jacenjuk poziva na smirivanje stanja. U eskalaciji nasilja od petka je poginulo više od 50 ljudi. Dok Zapad za to krivi Rusiju, oni se ograđuju. Najavljene su oštrije sankcije Rusiji.

Ukrajinske snage okružile Slavjansk

Ukrajinska vojska okružila je Slavjansk, uporište proruskih separatista na istoku zemlje, a stanovnici strahuju od izbijanja krvavih sukoba. Zasad se čini kako se vojska sprema zauzeti vladine zgrade u manjim gradovima oko Slavjanska, koje drže separatisti.

Nekoliko je osoba, prema medijskim natpisima, ubijeno u jučerašnjim sukobima oko Slavjanska.

Ukrajinske vlasti nastavile su u subotu protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Kramatorska, objavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. Potvrdio je da su ukrajinske snage reda zauzele televizijski toranj u Kramatorsku, ali nije dao nikakve podatke o mogućim žrtvama ili pojedinostima akcije. "Aktivna faza operacije nastavljena je u zoru. Ne zaustavljamo se", napisao je Avakov na Twitteru.

Ruski mediji također su javili o borbama oko Kramatorska, a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula, a devet je ranjeno.

Proruski separatisti kazali su kako je vojska u napadu preuzela kontrolu gotovo nad cijelim gradom osim glavnog gradskog trga. Tvrde i kako je u napadu koji se dogodio preko noći ubijeno deset osoba, prenosi RT.

"Sigurnosne snage pucale su po svima, uključujući i civile", izjavio je jedan pripadnik separatista, javlja Interfax. Dužnosnici regionalne vlade u Donjecku kazali su da su u Kramatorsku ubijene dvije osobe te da je 12 ranjeno. Lokalni mediji pozivaju se na bolničke izvore i donose brojku od pet ubijenih i 17 ozlijeđenih osoba.

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook