VIDEO/ 80 godina čuvenog partizanskog marša

Hiljade antifašista sa prostora bivše Jugoslavije okupirale Igman

Hronika29.01.22, 14:56h

Hiljade antifašista sa prostora bivše Jugoslavije okupirale Igman
Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu

 

 

Godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, obilježena je danas prigodnim programom, prenosi BHRT.

 

Obilježavanje 80. godišnjice Igmanskog marša organizovao nje Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo, u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite, uz ograničen broj učesnika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. 

 

Kolona učesnika krenula je će u 10 sati sa lokacije Brezovača gdje su položiti cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. U 10.30 sati je formirana kolona, koja je u maršu stigla do Velikog Polja na Igmanu.

 

Centralna svečanost i program upriličeni su u kod Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju na planini Igman te položeno cvijeće. Za učesnike je organiziran i zajednički ručak (grah) na više lokacija i čaj. 


Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.
 

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.


 
Na marš je krenula kolona od 800 boraca i to 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje. Najteži dio je bio početak uspona na Igman. Prelaz preko Igmana je izveden noću između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš postaje legenda, a četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.

 

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još