Damir Marjanović/ tri miliona km u budžetu za studente

Smanjenje plata svim kantonalnim i federalnim zastupnicima koji dolaze iz Kantona Sarajevo za čak 50%... Može li proći?

Front13.05.21, 20:35h

Smanjenje plata svim kantonalnim i federalnim zastupnicima koji dolaze iz Kantona Sarajevo za čak 50%... Može li proći?
"Tako u sinhronizaciji kantonalne i federalne vlade, u kojima vladaju suprotstavljene političke opcije, moglo bi se dokazati da i jedni i drugi stvarno žele pomoći onima kojima stalno obećavaju bolju budućnost"

 

 


Reagujući na zahtjev SPUS-a da se smanje školarine svim samofinansirajućim studentima u Sarajevu za oko 30%, prof. dr. Damir Marjanović iznio je na svom Faebook profilu konkretan prijedlog kako se u budžetu može doći do uštede od čak tri miliona KM, što bi bilo i više nego dovoljno novca za ovu kategoriju studenata.


U svom postu Marjanović obrazlaže:
 

- Rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu je, po drugi put u zadnjih godinu dana, javno obznanilo zahtjev za smanjivanjem školarina svim samofinansirajućim studentima za 30%. Ako im se ne izađe u susret, kako kažu, najavljuju velike demonstracije sa 30.000 učesnika na njima.


Obrazloženje je jednostavo - teška financijska situacija uzrokovana pandemijom. Danas smo o tome diskutovali i kao svaki put do sada, neka mi zamjeri ko god hoće, uvijek ću biti na strani stvarnih potreba studenata! Ponavljam još jednom STVARNIH, ali nikako onih olako zatraženih, koje više "vuku" na populizam nego na želju da se stvarni problem uistinu riješi.


Hajde da ostavimo na stranu da je isti ovakav zahtjev upućen prošloj vladi (koju su činile neke druge stranke) i da ga ta vlada nije nikada ozbiljnije ni razmatrala, a da rukovodstvo SPUSa tada nije bilo ultimativno glede protesta studenata.


Ostavit ću na stranu da smo se na osnovu SPUS zahtjeva od prošle godine kao opozicija, a poslije kao pozicija izmjenama budžeta nove vlade, nas par u skupštini i vladi (a prije svega kao profesori), uz potporu ostalih kolega, izborilo da se najboljim studentima (sa prosjekom preko osam) subvencionira skoro 70% školarine za ovu godinu.


Ostavit ću na stranu činjenicu da ovu mjeru najviše podržava mladi agilni kolega (inače bivši predjednik SPUSa) koji očigledno kod svojih stranačkih kolega koji su bili na vlasti prošle godine, (kao skupštinski zastupnici većine i ministri u vladi) nije iskoristio svoju upornost, iskustvo i elokventnost da se rukovodstvu SPUSa izađe u susret sa ovim, i tada i sada poprilično nerealnim zahtjevom.


U ovome momentu to nije ni bitno - bitno je da se još jednom pokuša pomoći studentima koji su u stvarnoj socijalnoj potrebi! E za takvu aktivnost dajem punu potporu i evo par sugestija čiju bih realizaciju podržao svim srcem (ako se to zatraži).


Dakle, u prvome koraku bitno je da se uspostave jasni parametri od strane UNSA i SPUSa o tome koje su okolnosti koje dovode da je neko student kojem je potrebna ovakva pomoć (iznosi primanja, redovnost pohađanja nastave, ispunjavanje studentskih dužnosti...). Na osnovu toga bi se trebao dostaviti spisak i ukupni iznos potreban za finansiranje takvih studenata.


Nakon toga bih predložio pronalaženje novca u kantonalnom i federalnom budžetu za ove studente (jer dio njih dolazi iz drugih kantona, ali i zbog onog dijela nadležnosti za studentski standard koji spada u domen djelovanja Vlade FBiH). Nakon toga bi se moglo zatražiti smanjenje plate svih kantonalnih zastupnika, kao i federalnih (koji dolaze iz Kantona Sarajevo) za recimo 50%.


Također, hitno zatražiti obustavljanje finasiranja političkih stranaka i klubova koje djeluju u Skupštini KS, kao i smanjenje finansiranja stranaka koje djeluju u oba doma FBiH. To bi već donijelo oko tri miliona KM. Na taj način bi se, bez ikakvih intervencija Vlade KS u već prenapregnutom budžetu KS, moglo obezbijediti i više nego dovoljno novca za ovu kategoriju studenata.


Evo odlične prilike za sve nas zastupnike (a posebno one koji se za to zalažu u skupštinskim klupama) i političke opcije (pozicije i pozicije) da svojim glasanjem na sljedećoj skupštini pokažu da istinski podržavaju studente i da njihova potpora nije, ne daj Bože, populizam ili samo deklarativne prirode.


Tako u sinhronizaciji kantonalne i federalne vlade, u kojima vladaju suprotstavljene političke opcije, moglo bi se dokazati da i jedni i drugi stvarno žele pomoći onima kojima stalno obećavaju bolju budućnost - naveo je u svom postu Marjanović.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još