PRVO NEZAPADNO CJEPIVO KOJE JE PODRŽANO

WHO odobrila vakcinu Sinopharma: Preporučuje se primjena u dvije doze osobama starijim od 18 godina

Hronika07.05.21, 20:43h

WHO odobrila vakcinu Sinopharma: Preporučuje se primjena u dvije doze osobama starijim od 18 godina
S malo podataka koji su rano objavljeni na međunarodnom nivou, efikasnost različitih kineskih vakcina već dugo nije sasvim poznata

 

 


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm.

 

To je prvo cjepivo koje je razvila nezapadna država, a koje je podržala WHO. Vakcina je već data milionima ljudi u Kini i drugim zemljama, prenosi BBC.


WHO je prethodno odobrila samo vakcine proizvedene od kompanija Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson i Moderna.


Ali pojedini zdravstveni regulatori u raznim zemljama, posebno siromašnijima u Africi, Latinskoj Americi i Aziji, odobrili su kineske vakcine za hitnu upotrebu.


S malo podataka koji su rano objavljeni na međunarodnom nivou, efikasnost različitih kineskih vakcina već dugo nije sasvim poznata.


Ali, WHO je u petak potvrdila "sigurnost, efikasnost i kvalitet" vakcine Sinopharma.


Navodi da ovo odobrenje ima "potencijal da ubrza pristup vakcini Covid-19 za zemlje koje žele zaštititi zdravstvene radnike i ugroženo stanovništvo".


Preporučuje se da se vakcina primijeni u dvije doze osobama starijim od 18 godina.


Za nekoliko dana očekuje se odluka o još jednoj kineskoj vakcini koju je razvio Sinovac, dok je ruska vakcina Sputnik u fazi procjene.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!