DEPO PULS/ NAKON 'HISTORIJSKOG INTERVJUA' NA FACE TV

Kako su čitaoci DEPO Portala ocijenili duel Hadžifejzovića i Vučića: Možemo li vjerovati srpskom predsjedniku kada govori o BiH?!

Mediji21.04.21, 13:36h

Kako su čitaoci DEPO Portala ocijenili duel Hadžifejzovića i Vučića: Možemo li vjerovati srpskom predsjedniku kada govori o BiH?!
Očito je nekoliko prethodnih poteza Aleksandra Vučića, naročito onih u vezi donacija vakcina BiH i omogućavanje vakcinisanja bh. građana u Srbiji, pozitivno uticalo na raspoloženje javnosti prema njemu. Stoga ni rezultati DEPO ankete ne iznenađuju...

 

 

Intervju Senada Hadžifejzovića sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem već danima je glavna tema u ovdašnjim medijima, ali i u regionu. Analiziraju se poruke koje je poslao lider Srbije i „sprskog sveta“, ali i način kako je novinarska tv zvijezda vodila sam intervju.

 

Upravo je to bila i tema DEPO Pulsa, u kojem je svoje učešće uzeo veliki broj čitalaca i gledalaca DEPO Portala. Tako je preko 38.000 posjetiteljanašeg portala pratilo ovu anketu, dok je njih 2.534 uzelo učešće u njoj.

 

Prvo pitanje u našoj anekti bilo je: Kako je Senad Hadžifejzović vodio intervju?

Učesnici ankete su mogli ocijeniti njegovo vođenje kroz opciju vrednovanja od 1 do 5, te krajnji rezultat pokazuje da je dobio prosječnu ocjenu 3,0. Veliki broj učesnika ankete mu je dao odličnu ocjenu (njih 25,9 posto dalo je čistu peticu), ali isto tako puno njih dalo je i čistu jedinicu (23,8 posto).

 

Ovakva podijeljenost mogla se i očekavati kada je u pitanju najveće tv zvijezda u BiH. Naprosto, ovaj novinar svojim pristupom ne ostavlja nikoga ravnodušnim i stalna je meta svih mogućih kritika. U ovome intervjuu kritičari su mu prigovorili kako je bio nespreman i previše emotivno uključen u razgovor, kako je previše insistirao na nekim pitanjima, naročito onim iz prošlosti, te da nije bio dovoljno okrenut ka temama budućih odnosa Srbije i BiH. S druge strane, njegovi fanovi smatraju kako su njegova pitanja bila upravo ono što je i trebalo da se pita srbijanskog predsjednika.

 

depo-puls-face-tv-senad

 

Drugo pitanje naše ankete je bilo: Kako je odgovarao Aleksandar Vučić na pitanja FACE TV?

Vučić je od čitaoca DEPO Portala dobio vrlo visoku ocijenu (3,7), što je iznenađuje pozitivna ocjena za političara kojeg je javnost u BiH dosad doživljavala uglavnom kao negativnu političku ličnost. Treba reći da je preko 83 posto anektiranih iz BiH, te da je unutar toga učešće onih iz Federacije BiH bilo oko 90 posto, dok je oko 10 posto učesnika ankete evidenirano iz RS-a. Dosta veliki broj učesnika ankete bio je iz regije i dijaspore (Njemačka, Švedska, Austrija, SAD,..). Očito je da se Vučić dobro snalazi pred TV ekranima i zato dobiva dosta političkih poena u javnosti, ovaj put čak i iz BiH.

 

depo-puls-face-tv-vucic

 

Treće naše pitanje opet se bavilo Vučićem i glasilo je: Možemo li vjerovati srbijanskom predsjedniku kada govori kako želi stabilnu i mirnu BiH?

Tako je 37,6 posto njih odgovorilo da ne vjeruje, dok je onih sa suprotnim odgovorom bilo 26 posto. Međutim, zanimljivo je da se oko 36,4 posto njih opredijelilo za odgovor kako „djelomično“ vjeruje Vučiću kada govori o stabilnoj i mirnoj BiH.

 

Očito je nekoliko prethodnih poteza ovoga političara, naročito onih u vezi donacija vakcina BiH i omogućavanje vakcinisanja bh. građana u Srbiji, pozitivno uticalo na raspoloženje javnosti prema njemu. U komentarima na društvenim mrežama dosta je i onih koji smatraju kako ovaj političar sebe vidi kao lidera regionalog okupljanja (tzv. mali Šengen), te da mu je dovoljna srpska kulturna i medijska ekspanzija u regionu preko koncepta „srpski svet“.

 

depo-puls-vucic-povjerenje

 

Naravno, veliki je broj i onih koji na Vučića gledaju kao prirodnog neprijatelja i presvučenog srpskog nacionalistu koji drugim metodama želi da postigne cilj isti ili sličan onome koji je neslavno pokušao Milošević devedesetih.

 

U svakom slučaju, naša anketa pokazuje da su stavovi oko ovoga političara i njegovih (krajnjih) namjera i planova oko BiH - duboko podijeljeni.

 

 


(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još